Echtpaar Geldermalsen veroordeeld voor bijstandsfraude

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Echtpaar Geldermalsen veroordeeld voor bijstandsfraude
Arnhem, 06 juli 2016

De rechtbank veroordeelde een echtpaar uit Geldermalsen voor bijstandsfraude. Zowel de 59-jarige man als 55-jarige vrouw kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd. Daarnaast kreeg de man een werkstraf van 140 uur, omdat hij een actieve rol speelde in het plegen van de fraude.

Getuigenverklaringen

Het echtpaar had in april 2008 een uitkering aangevraagd op grond van de Wet werk en bijstand (WwB). Deze aanvraag is in mei 2008 toegekend. Hierna maakten zij zich samen schuldig aan bijstandsfraude door over een lange periode opzettelijk geen melding te maken van uit arbeid genoten inkomsten van de man. Op de rechtmatigheidsonderzoeksformulieren gaf het stel aan dat zij geen inkomen hebben ontvangen, geen inkomen tegoed hebben of vrijwilligerswerk/onbetaalde arbeid/werk in dienstbetrekking/werk als zelfstandige te hebben verricht. Maar uit onder andere verschillende getuigenverklaringen bleek dat het echtpaar wel degelijk werkzaamheden verrichtte.

Misbruik

Volgens de rechtbank is niet precies vast te stellen wat het totale benadelingsbedrag is geweest. Het koppel heeft misbruik gemaakt van het sociale stelsel dat in Nederland bestaat. Een uitkering is bedoeld om mensen – die om wat voor reden dan ook niet in hun eigen inkomen te voorzien – te verzekeren van een aanvaardbaar inkomen. Door hier misbruik van te maken zouden uiteindelijk de mensen die op zo’n uitkering zijn aangewezen daarvan de dupe worden. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten