Echtpaar uit Winsum vrijgesproken van stalking

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Echtpaar uit Winsum vrijgesproken van stalking
Zutphen, 17 juni 2016

De rechtbank heeft een 56-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Winsum vrijgesproken van stalking van de directeur en andere personeelsleden van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Daarnaast werd de man ook vrijgesproken van laster tegenover zijn voormalige werkgever. Hij zou hem hebben beschuldigd van seksueel misbruik.

Beschuldiging pedofilie

Onder valse namen zou de man naar meerdere zakelijke relaties van de directeur van de KNHS hebben gebeld. De man vertelde dat  zijn dochter op het terrein van de KNHS seksueel was misbruikt en/of dat er kinderen werden misbruikt. Ook de vrouw zou mensen hebben gebeld en een vergelijkbaar verhaal hebben opgehangen. De man had daarnaast e-mails en brieven aan diverse zakelijke relaties/organisaties van de KNHS gestuurd. Daarin zaten onder meer persoonlijke foto’s van de aangever, foto’s van bekende personen die gelinkt kunnen worden aan pedofilie en een foto van een zakelijke relatie van aangever die door de afzender werd beschuldigd van pedofilie. Op enig moment werd ook de directeur door de afzender beschuldigd van pedofilie. Al deze beschuldigingen zijn door de man verzonnen. Hij deed dat uit wraak vanwege een arbeidsconflict.

Niet bewezen

Hoewel het duo de handelingen bekenden, vindt de rechtbank stalking niet bewezen. Volgens de rechtbank is  hierbij van belang dat een groot deel van de telefoontjes, e-mails en brieven niet naar de directeur, maar naar derden was gestuurd. . De telefoontjes en berichten hebben een smadelijke inhoud, maar kunnen niet leiden tot bewezenverklaring van de ten laste gelegde belaging vanwege de geringe frequentie en intensiteit.

Volgens de rechtbank kon uit de getuigenverklaringen niet worden afgeleid dat de laster was gepleegd door de man uit Winsum. Ook  kon uit die verklaringen niet worden afgeleid of de handelingen hadden plaatsgevonden in de ten laste gelegde periodes. De in de verklaring genoemde periodes zijn daarvoor te weinig concreet.

Uitspraken

Meest gelezen berichten