Edenaar bestraft voor mishandelen en opsluiten moeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Edenaar bestraft voor mishandelen en opsluiten moeder
Arnhem, 07 februari 2017

Een celstraf van 11 weken, waarvan 6 voorwaardelijk. Deze straf legde de rechtbank op aan een 26-jarige man uit Ede. Hij is schuldig bevonden aan het mishandelen en opsluiten van zijn moeder.

De Edenaar gooide op 31 augustus 2016 een bak urine over zijn moeder heen. Ook sloot hij haar op in het toilet. Ondanks het feit dat het over iemand heen gooien van urine geen pijn of letsel veroorzaakt, is er toch sprake van mishandeling. Het veroorzaakt bij een slachtoffer namelijk een hevig gevoel van onlust.

Geen locatieverbod

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste onder meer een locatieverbod voor de Edenaar. Het doel hiervan was een scheiding van moeder en zoon, om zo een veilige situatie te creëren en dat de man tegelijkertijd leert om op eigen benen te staan. Volgens de rechtbank zou dit betekenen dat de Edenaar – die op hetzelfde adres als zijn moeder staat ingeschreven - feitelijk wordt verboden om in zijn eigen huis te verblijven. Het opleggen van een locatieverbod zou daarom neerkomen op het moeten verlaten van de eigen woning, zonder dat zekerheid bestaat dat hij op dat moment alternatieve verblijfsruimte tot zijn beschikking heeft. Daarmee zou het risico bestaan dat de man op korte termijn op straat moet leven om zich aan het locatieverbod te houden. De rechtbank vindt dat onder die omstandigheden geen locatieverbod aan de man kan worden opgelegd, los van het feit of het opleggen van een dergelijk verbod voor de eigen woning tot de mogelijkheden behoort.   

Bereidheid behandeling ontbreekt

De man is al eerder veroordeeld voor het mishandelen van zijn moeder. Daarom is volgens de rechtbank alleen een gevangenisstraf passend. Ondanks de bestaande ernstige zorgen ziet de rechtbank geen mogelijkheid om aan het voorwaardelijk strafdeel bijzondere voorwaarden te verbinden die gericht zijn op een behandeling van de man. Hiervoor ontbreekt de bereidheid van de Edenaar. Daarom is geen sprake van een slagingskans van een eventuele behandeling.

Uitspraken

Meest gelezen berichten