Edenaar bestraft voor rooftocht en overvallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Edenaar bestraft voor rooftocht en overvallen
Arnhem, 25 november 2015

De rechtbank heeft aan een 19-jarige man uit Ede een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd. De man is veroordeeld voor het plegen van 14 misdrijven en het betalen van schadevergoedingen aan een aantal slachtoffers. 

Overvallen

De Edenaar heeft begin dit jaar een Texaco tankstation in zijn woonplaats overvallen en heeft daarbij twee werknemers - die hem probeerden te overmeesteren – meerdere keren met een mes neergestoken. Deze medewerkers liepen hierbij ernstig letsel op. Er is geen geld gestolen.
 
Een maand eerder heeft de man samen met een ander een bloemenzaak in Ede overvallen en de eigenaresse onder bedreiging van geweld gedwongen tot het geven van geld. Bij de overval hebben zij ook sigaretten weggenomen en de ketting van de hals van de eigenaresse getrokken.
 
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij de feiten heeft gepleegd met een groot gebrek aan respect voor het leven van anderen en dat hij volledig voorbij gaat aan de impact die een overval op de slachtoffers heeft.

Rooftocht

Verder heeft de man samen met anderen in een paar maanden tijd een groot aantal woninginbraken gepleegd of geprobeerd te plegen. Ook heeft hij ingebroken in een auto en uit een schuurtje gestolen.
Daarbij viel in het bijzonder op dat de Edenaar op 31 maart 2015 met anderen op rooftocht is gegaan door op één dag vier (pogingen) woninginbraken en een diefstal te plegen in Ede en in omliggende plaatsen.

De daders gooiden daarbij telkens ruiten in met een steen. Net als bij de overvallen, lijkt de man zich in het geheel niet bewust te (willen) zijn van het leed dat hij anderen aandoet en de materiele maar ook psychische schade die hij in een paar minuten veroorzaakt. 

​Onrust

De inbraken hebben voor veel onrust gezorgd in de samenleving en met name in de Edense gemeenschap, die al veel langer geteisterd wordt door een grote hoeveelheid inbraken. Inbraken die telkens met een grote brutaliteit gepleegd worden door verschillende leden van een telkens wisselende groep jongens. De feiten zorgen voor veel overlast én vragen een grote politiecapaciteit. 

​Straf hoger dan eis

De strafeis van de officier van justitie was acht jaar gevangenisstraf. De rechtbank vindt - in tegenstelling tot de officier van justitie –  ook de overval op de bloemenzaak bewezen. Om die reden is de opgelegde straf hoger dan geëist en veroordeelt de rechtbank de man tot 9 jaar gevangenisstraf. Daarbij heeft de rechtbank wel meer dan de officier van justitie rekening gehouden met de nog jonge leeftijd van de Edenaar.
 
De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten