Geen huisgebod voor man uit Wapenveld, wel werkstraf van 120 uur

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen huisgebod voor man uit Wapenveld, wel werkstraf van 120 uur
Zutphen, 23 januari 2015

De politierechter van de rechtbank Gelderland heeft op 22 januari 2015 een 43-jarige man uit Wapenveld veroordeeld tot 120 uren werkstraf en een celstraf van één maand voorwaardelijk. De man heeft een agent mishandeld, drie agenten veelvuldig bedreigd en beledigd en verzet gepleegd tijdens zijn aanhouding. Deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden op 1 januari 2015 in de Nieuwjaarsnacht te Wapenveld.

Tijdens die nacht zijn de brandweer en de politie ter plaatse gekomen om een brand in een heg te blussen, als verdachte zich zonder enige aanleiding beledigend uitlaat tegen de politie. Ondanks dat hij daarvoor wordt gewaarschuwd door de omstanders en de politie om dat niet meer te doen, gaat hij daarmee door en volgt er een aanhouding van de man. Die aanhouding gaat vanwege het door de man gepleegde verzet niet zonder slag of stoot.

Straf

Aan de man is een gevangenisstraf voor de duur van één maand voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van twee jaar om de ernst van het feit te benadrukken. Voorts is aan hem een werkstraf voor de duur van 120 uren opgelegd. De politierechter heeft geen aanleiding gezien om de officier van justitie te volgen in haar eis om de man een huisgebod op te leggen voor de volgende jaarwisseling. De man heeft immers geen recent strafblad en hij heeft de 24-uurs mantelzorg voor zijn zieke en oude moeder. Hij lijkt ook de ernst van zijn misdragingen voldoende te hebben ingezien.

Aan twee van de agenten is in totaal een bedrag van 750 euro aan smartengeld toegewezen.

​Snelrecht

De behandeling van deze zaak was aangemerkt als een snelrechtzitting. De zaak stond op 15 januari al op zitting, maar kon toen niet worden afgedaan. De behandeling is op 22 januari voortgezet.

Meest gelezen berichten