Geen voorlopige hechtenis voor verdachten 'Geldermalsen'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen voorlopige hechtenis voor verdachten 'Geldermalsen'
Arnhem, 23 december 2015

De rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland heeft de vordering tot bewaring van 4 personen die vorige week werden aangehouden bij de ongeregeldheden in Geldermalsen afgewezen. Bij 1 verdachte werd de vordering toegewezen echter het voorarrest werd direct geschorst.

Ernstige verdenking

De officier van justitie heeft voor de rechter-commissaris gevorderd om de voorlopige hechtenis te verlenen. Alle betrokkenen worden verdacht van het plegen van openlijke geweld. Twee van hen van het ook van het verstoren van een raadsvergadering hetgeen ook een strafbaar feit is. De rechter-commissaris is van oordeel dat sprake is van ernstige bezwaren – sterke verdenkingen – tegen iedere verdachte.

Gronden

De verdachten kunnen op verschillende gronden vooruitlopend op hun uiteindelijke proces worden vastgehouden, zoals vrees voor herhaling of dat het onderzoek niet afgerond is en dat de verdachten het onderzoek negatief zouden kunnen beïnvloeden.
De rechter-commissaris heeft geoordeeld dat er in dit geval geen van die gronden aanwezig waren bij 4 van de verdachten. Ze hebben een min of meer blanco strafblad en voor verder onderzoek is niet meer nodig dat zij vast blijven zitten.

Vijfde verdachte

De rechter-commissaris heeft geoordeeld dat er bij een vijfde verdachte was wel sprake van gevaar voor herhaling. In zijn geval is de inbewaringstelling dan ook toegewezen. Vanwege persoonlijke omstandigheden is dit voorarrest echter direct geschorst en is deze verdachte onder strikte voorwaarden heengezonden. Mocht hij die voorwaarden niet naleven, dan zal hij alsnog worden vastgezet.

Vormfout

Bij de zesde verdachte was sprake van een vormfout. Om die reden was hij afgelopen vrijdag al in vrijheid gesteld. De behandeling van zijn zaak werd aangehouden omdat hij mogelijk niet op de hoogte was van de zitting bij de rechter-commissaris. Hij zal worden gedagvaard om alsnog voor de rechter-commissaris te verschijnen. 

Zaak voorgelegd aan strafrechter

Deze beslissingen willen niet zeggen dat deze verdachten van de zaak af zijn. Hun zaken zullen naar verwachting worden voorgelegd aan de strafrechter. Die beoordeelt uiteindelijk of de verdenkingen terecht zijn en, zo ja, welke straf dient te worden opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten