Geldboete voor Nijmegenaar na aanvaring met boot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geldboete voor Nijmegenaar na aanvaring met boot
Arnhem , 21 september 2015

De militaire kamer heeft een 29-jarige man uit Nijmegen veroordeeld voor het niet treffen van alle voorzorgsmaatregelen die als schipper van een boot volgens goed zeemanschap wordt verwacht. Door dit na te laten ontstond er een aanvaring met een andere boot tijdens een evenement in de gemeente Alkmaar. De man moet een geldboete van 1.000 euro betalen

De militaire kamer spreekt de man vrij van het veroorzaken van een ongeluk met levensgevaar. De militaire kamer vindt het niet bewezen dat daadwerkelijk levensgevaar voor de inzittende is ontstaan.

Onoplettendheid tijdens manoeuvre

De Nijmegenaar voer tijdens een demonstratie op het Noord-Hollands Kanaal, met 5 inzittenden waarvan 4 kinderen. De man wilde een manoeuvre uithalen met zijn collega (ook in een motorboot) door richting elkaar te varen en vlak voor het moment dat ze elkaar zouden passeren tegelijkertijd uit naar rechts te wijken. Tijdens deze manoeuvre keek de man naar zijn collega en keek hij niet of onvoldoende om zich heen. Zijn snelheid was op dat moment zo’n 30 kilometer per uur. Na de manoeuvre keek hij achterom naar zijn collega om te zien of alles goed was gegaan. Daarop kwam hij in aanvaring met een andere boot.

De militaire kamer overweegt dat de man extra goed om zich heen had moeten kijken gelet op de snelheid waarmee hij voer. Hij wist dat er andere boten voeren en dat zij ook sneller voeren dan gebruikelijk was.
 
De officier van justitie had een werkstraf geëist. De opgelegde straf is lager, omdat de militaire kamer een minder zwaar feit bewezen acht.

Uitspraken

Meest gelezen berichten