Geslaagd beroep noodweer politieagente

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geslaagd beroep noodweer politieagente
Zutphen, 29 juni 2017

De 37-jarige politieagente die tijdens haar werk met een dienstwapen 2 keer op een verwarde man schoot, heeft dat naar het oordeel van de rechtbank uit noodweer gedaan.

Op 30 juli 2014 schoot de politieagente in Apeldoorn met haar dienstwapen 2 keer op een verwarde man die haar aanviel. De man werd geraakt in zijn gezicht en schouder. Hij heeft de verwondingen overleefd, maar zijn letsel is blijvend. Het gerechtshof had op 1 maart 2016 in een zogenoemde artikel 12 (klacht)procedure bepaald dat de agente voor dit schietincident moet worden vervolgd.

Zorgvuldigheid voorbereidend politieonderzoek

De rechtbank plaatst kanttekeningen bij de zorgvuldigheid van het voorbereidende politieonderzoek en de dossiervorming door het openbaar ministerie. Als het gaat om politieoptreden en het gebruik van het dienstwapen, kan transparant en zorgvuldig optreden voorkomen dat een versluierde blik ontstaat. Het draagt bij aan vertrouwen in het onderzoek en de uitkomst. Dat is niet alleen in het belang van de man die door de politiekogels is geraakt, maar ook in het belang van de rechtsorde én van de politieagente. De negatieve effecten van het onderzoek kunnen immers op haar afstralen zonder dat zij daar invloed op heeft. De rechtbank ziet, ondanks deze kanttekening, geen reden voor verder onderzoek.

Noodweer

Over de verwarde man was bij de politie een melding binnengekomen. Toen de agente ter plaatse kwam, ontstond een schermutseling tussen de verwarde man en een andere man. De verwarde man was de aanvaller. De agente gebruikte toen pepperspray. Nadat de verwarde man op commando van de agente korte tijd op de grond had gelegen in afwachting van versterking, kwam hij overeind en ging hij schreeuwend op de agente af. Die aanval van de man op de politieagente merkt de rechtbank aan als een ‘dreigende onmiddellijke wederrechtelijke aanranding’. Hiertegen mocht de politieagente zich verdedigen met gebruik van haar dienstwapen. Haar beroep op noodweer slaagt dus. Dit betekent dat de agente niet strafbaar is. De rechtbank ontslaat haar van alle rechtsvervolging

Uitspraken

Meest gelezen berichten