Geslaagd beroep op noodweer steekpartij Ulft

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geslaagd beroep op noodweer steekpartij Ulft
Zutphen, 30 oktober 2017

De rechtbank ontsloeg een 20-jarige man uit Ulft van alle rechtsvervolging. Hoewel de man het slachtoffer door een steekpartij levensgevaarlijk verwondde, was er volgens de rechtbank sprake van noodweer.

De steekpartij vond plaats op 25 april 2017 op een bootje in de buurt van Dru Cultuurfabriek in Ulft. De verdachte verklaarde vanaf het begin dat hij door het slachtoffer werd aangevallen met een mes. De man kon geen kant op en moest zich daarom wel verdedigen. Daarom deed hij een beroep op noodweer.

Geen eenduidige conclusie

De rechtbank stelde vast dat het politieonderzoek niet heeft geleid tot een eenduidige conclusie over wat er precies was gebeurd. Daarom baseerde de rechtbank haar oordeel op de verklaringen van de bij het incident betrokken personen in combinatie met het aangetroffen forensisch bewijs.

Lezing verdachte

De lezing van de verdachte wordt ondersteund door objectieve gegevens. Volgens de rechtbank is zijn verhaal niet uit te sluiten. De rechtbank oordeelde dat het verhaal van de verdachte niet onaannemelijk is en dat – bij gebrek aan ander betrouwbaar bewijsmateriaal dat in een andere richting wijst – van die lezing moet worden uitgegaan.

Geslaagd noodweerberoep

De verdachte had geen kans voor een gemakkelijke, verstandige en voor de hand liggende vluchtmogelijkheid. De man werd door het slachtoffer in een hoek gedreven in een afgesloten gedeelte van de kajuit. De man zou zich langs het slachtoffer moeten wringen om de ruimte te kunnen verlaten. Onder deze omstandigheden vond de rechtbank dat de verdachte zich mocht weren op de wijze waarop hij dit deed. Daarom slaagde het beroep op noodweer en werd de man ontslagen van alle rechtsvervolging

Uitspraken

Meest gelezen berichten