Gevangenisstraf van 15 maanden voor oplichtingspraktijken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf van 15 maanden voor oplichtingspraktijken
Zutphen, 11 november 2016

Een 49-jarige man is door de rechtbank veroordeeld voor 6 misdrijven. Hij kreeg een gevangenisstraf van 15 maanden opgelegd. 

De man heeft over een langere periode diverse slachtoffers geld of goederen afgenomen door hen op te lichten of door gebruik te maken van vervalste of valse documenten. Hij heeft op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van de slachtoffers in het goede van de mens.

Meesteroplichter

De man heeft al eerder gevangenisstraffen uitgezeten in verband met veroordelingen voor (kort gezegd) oplichtingsfeiten. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij na die gevangenisstraffen  is doorgegaan met deze oplichtingspraktijken. Het oplichten of bedriegen van mensen lijkt voor verdachte een vast onderdeel van zijn leven te zijn geworden. Dat hij in de media te boek staat als meesteroplichter, heeft verdachte, gelet op zijn documentatie en de veroordeling voor de huidige feiten dan ook grotendeels aan zichzelf te wijten.

Lagere straf dan geëist

Gelet op de ernst en de omvang van de feiten, het aantal slachtoffers, de steeds sluwe wijze waarop de man te werk is gegaan en zijn strafblad vindt de rechtbank alleen een gevangenisstraf passend.

Omdat de rechtbank niet alle feiten bewezen vindt, zoals door de officier van justitie wel voorgesteld, komt de rechtbank tot een lagere gevangenisstraf dan geëist.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan 1 van de slachtoffer een schadevergoeding van ruim 400 euro betalen. 

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten