Gevangenisstraf voor met jachtgeweer schieten in voet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor met jachtgeweer schieten in voet
Arnhem , 30 oktober 2015

De rechtbank heeft een 27-jarige man uit Nijmegen veroordeeld voor een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, het voorhanden hebben van een aantal verboden wapens en het aanwezig hebben van speed en hennep tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. De man dient zich gedurende de proeftijd te houden aan de aanwijzingen van de reclassering en dient zich op te laten nemen voor een behandeling. Ook moet hij zich onthouden van drugs en alcohol.

Jachtgeweer

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten. Hij heeft met een jachtgeweer geschoten in iemands voet. Weliswaar heeft hij gezegd dat hij op de grond heeft geschoten en dat het niet zijn bedoeling was om gericht op de voet van het slachtoffer te richten,  maar de rechtbank vindt het een feit van algemene bekendheid dat een kogel kan afketsen. Verdachte heeft bovendien van dichtbij, op twee tot drie meter afstand, geschoten op het slachtoffer en weet hoe hij een wapen moet hanteren. Hij was in paniek en hij was onder invloed van alcohol en drugs.

 Gelet hierop alsmede de kracht waarmee het schot gedaan is, er was immers een gat in de vloer ontstaan, is de rechtbank van oordeel dat verdachte bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat door het lossen van het schot met het jachtgeweer het slachtoffer geraakt zou worden en dat daardoor zwaar lichamelijk letsel had kunnen ontstaan.

Noodweer

De rechtbank heeft het beroep van verdachte op noodweer verworpen omdat de rechtbank niet meegaat in de stelling van verdachte dat het slachtoffer wapens had meegenomen. Dat er sprake was van een dusdanige situatie dat verdediging geboden was, is niet aannemelijk geworden.

Drugsbezit

Verdachte heeft daarnaast een aantal wapens en de daarbij behorende munitie voorhanden gehad. Ook heeft verdachte speed en hennep in zijn woning aanwezig gehad. Gelet op de ernst van de feiten heeft de rechtbank dan ook geoordeeld dat aan verdachte een gevangenisstraf, waarvan een deel voorwaardelijk, moet worden opgelegd. Gelet op de persoonlijke omstandigheden van verdachte zijn aan deze straf een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd.

De volledige uitspraak is via onderstaand ECLI-nummer te lezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten