Gevangenisstraf voor woningoverval met vastgebonden slachtoffer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor woningoverval met vastgebonden slachtoffer
Zutphen, 11 juli 2016

De rechtbank veroordeelde een 32-jarige man uit Den Haag voor een woningoverval met geweld in Doetinchem, die hij samen met anderen pleegde. Ook werd hij veroordeeld voor het in bezit hebben van een balletjespistool. Voor deze feiten kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar. Daarnaast wordt een eerder opgelegde gevangenisstraf van 60 dagen tenuitvoergelegd.

Vastgebonden, bedreigd en geslagen

De man heeft in juni 2015  samen met anderen het slachtoffer - dat deels ontkleed was - vastgebonden aan een bed in de slaapkamer van zijn eigen huis. Het slachtoffer is daarbij bedreigd en geslagen. De overval was het gevolg van een afspraak met een prostituee die het slachtoffer via internet had geregeld. Uiteindelijk bleek dat er meerdere personen met de vrouw waren meegekomen. Terwijl de man vastzat aan zijn bed is de woning overhoop gehaald en zijn er diverse spullen meegenomen.

Kans op herhaling

De rechtbank heeft bij de strafbepaling rekening gehouden met de kans op herhaling die bestaat en het feit dat de woningoverval met anderen samen is gepleegd.  Daarnaast is er rekening gehouden met het in bezit hebben van een balletjespistool. Dit voorwerp vertoonde sprekende gelijkenissen met een vuurwapen. Tot slot is de man volgens de rechtbank niet of slechts in zeer beperkte mate gemotiveerd om zijn leven te veranderen.

De man en zijn medeverdachten hebben het gevoel van veiligheid in de eigen woning van het slachtoffer aangetast. Dit rekent de rechtbank hem aan. Op 11 maart 2016 veroordeelde de rechtbank 2 medeverdachten voor hun aandeel in de woningoverval.

Uitspraken

Meest gelezen berichten