Gevangenisstraffen en werkstraffen voor illegale vuurwerkhandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen en werkstraffen voor illegale vuurwerkhandel
Arnhem, 21 oktober 2016

De rechtbank veroordeelde 10 personen voor illegale vuurwerkhandel. De 2 hoofdverdachten, een 69-jarige Barnevelder en een 60-jarige Ermeloër, krijgen een gevangenisstraf van 30 maanden. De anderen krijgen een kortere of een voorwaardelijke gevangenisstraf met daarnaast een werkstraf.

Verpakkingen met kanl vuurwerk

Het verschil in de straf is afhankelijk van de rol die zij hebben gespeeld bij de handel. Zo zijn er verdachten die het vuurwerk hebben opgeslagen, die af en toe wat vuurwerk hebben ‘geregeld’, maar ook die een grotere rol hebben gehad in het geheel. Voor de 2 hoofdverdachten vindt de rechtbank de rol zelfs zodanig groot, dat zij zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Het gaat dan om het op grote schaal aankopen, transporteren, opslaan en verkopen van vuurwerk. Hierin gaan enorme bedragen om, denk aan tonnen.

Massa-explosief

Voor de straf vindt de rechtbank belangrijk dat illegaal vuurwerk zeer gevaarlijk is juist omdat het niet geschikt is voor particulier gebruik en een deel van het vuurwerk massa-explosief is. Het gaat in deze zaak om lawinepijlen, nitraten, honderdduizendklappers en flowerbeds. Op een van de opslagplaatsen is meer dan 6.000 kilo vuurwerk gevonden.

Gevaarlijke situaties

Voor de opslag van dit gevaarlijke vuurwerk gelden als vanzelfsprekend strikte veiligheidsvoorschriften. Voorschriften die nu niet in acht zijn genomen. Nu verdachten probeerden hun illegale handel verborgen te houden, zijn de meest gevaarlijke situaties ontstaan. Een van de verdachten had het vuurwerk opgeslagen liggen in de kruipruimte onder zijn woning. Een ander sloeg vuurwerk op in een zeecontainer, verstopt onder zaagsel en strobalen. Het behoeft geen uitleg dat dit brandgevaar met zich bracht, ook omdat in een container daarnaast een hennepkwekerij zat.

Risico's

Ook het afsteken van dit vuurwerk brengt enorme risico’s met zich, zowel voor de degene die het vuurwerk afsteekt als voor de eventuele omstanders. Dit vuurwerk is bestemd voor gebruik door professionals en bij gebruik moet het publiek op afstand staan. Ieder jaar opnieuw komen rond de jaarwisseling verhalen in het nieuws over mensen, die de rest van hun leven een vinger, hand of oog moeten missen en daarmee voor het leven verminkt zijn.

Uitspraken

Meest gelezen berichten