Gevangenisstraffen voor cocaïnehandel en deelname criminele organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor cocaïnehandel en deelname criminele organisatie
Zutphen, 26 juli 2016

De rechtbank veroordeelde 2 mannen uit Eibergen en 1 man uit Haaksbergen voor cocaïnehandel, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Zij kregen deels voorwaardelijke gevangenisstraffen - die variëren van 30 tot 18 maanden - opgelegd.

De mannen werkten bijna 2 jaar samen in de cocaïnehandel. Diverse getuigen verklaarden dat zij telefonisch contact opnamen met 1 van de mannen om cocaïne te kopen. Vervolgens werd een afspraak gemaakt om de cocaïne af te leveren op een bepaalde locatie of op te halen bij de woning van 1 van de mannen. De mannen hebben in de loop der tijd een reputatie verworven in hun omgeving.

Criminele organisatie

Uit de bewijsmiddelen komt verder naar voren dat de mannen een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan een criminele organisatie. Dit gelet op de duurzaamheid, de bestendigheid van de samenwerking en de bijdragen van de mannen. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de mannen gedurende een bijna 2 jaar intensief betrokken zijn geweest bij de handel in harddrugs. Deze handel werd door de mannen gedreven, waarbij onderling nauw en op een georganiseerde wijze werd samengewerkt. Door deze handelswijze hebben de mannen bijgedragen aan de instandhouding van de verslaving van een aanzienlijke groep afnemers. Zij zijn hierbij voorbijgegaan aan de gevaren die dergelijke verdovende middelen met zich meebrengen voor de volksgezondheid.

Een 30-jarige man uit Eibergen werd het zwaarst gestraft. Hij kreeg een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. Zijn 26-jarige plaatsgenoot werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Hun 32-jarige kompaan uit Haakbergen kreeg 24 maanden cel waarvan 8 voorwaardelijk. Aan hun straffen zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moeten zij onder andere meewerken aan controles – in welke vorm dan ook – op drugs- en alcoholgebruik, zo vaak als de behandelaren dit noodzakelijk vinden.

Eibergenaar medeplichtig

In hetzelfde onderzoek veroordeelde de rechtbank een 26-jarige man uit Eibergen voor medeplichtigheid aan de handel in cocaïne en wapenbezit. Hij kreeg een celstraf van 50 dagen, waarvan 33 voorwaardelijk. De man werd niet gezien als deelnemer van de criminele organisatie en zijn rol in de handel in cocaïne was aanzienlijk kleiner. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten