Gevangenisstraffen voor gijzeling na mislukte wapendeal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor gijzeling na mislukte wapendeal
Zutphen, 17 oktober 2016

De rechtbank veroordeelde vandaag 2 mannen uit Beverwijk die zich schuldig hebben gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en een poging tot zware mishandeling. De 36-jarige man kreeg een gevangenisstraf van 540 dagen, waarvan 349 voorwaardelijk. Zijn 20-jarige plaatsgenoot kreeg 360 dagen cel, waarvan 280 voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een werkstraf van 160 uur.

Wapendeal

De mannen zijn met een andere medeverdachte vanuit Beverwijk naar Doetinchem gereisd omdat 1 van hen een wapen wilde aanschaffen. Het slachtoffer zou in die wapendeal bemiddelen. Toen die deal mislukte hebben zij het slachtoffer gedwongen in een auto plaats te nemen en hebben zij hem meegenomen naar Beverwijk. Het slachtoffer is onderweg meerdere keren bedreigd. Uiteindelijk is hij in het donker op een afgelegen plek in Bergen te Noord Holland aan een paal gebonden en tegen zijn hoofd geschopt. De verdachten hebben het slachtoffer vervolgens vastgebonden achtergelaten zonder zich verder om hem te bekommeren.

Bijzondere voorwaarden

Aan het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf van de 36-jarige man zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Hij moet onder andere een verplichte klinische behandeling volgen gedurende maximaal 1 jaar om daarna een ambulante behandeling te volgen en te gaan wonen in een RIBW-instelling.

De andere man moet zich ook aan bijzondere voorwaarden houden. Hij is verplicht contact te houden met de reclassering en hij moet een ambulante behandeling volgen.

Rapportage niet gereed

De zaak van de derde verdachte wordt op een later moment behandeld omdat de rapportage in die zaak niet op tijd gereed was.

De volledige uitspraken worden binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten