Gevangenisstraffen voor grootschalige productie, handel, in- en uitvoer van drugs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor grootschalige productie, handel, in- en uitvoer van drugs
Arnhem , 15 juli 2015

De rechtbank heeft uitspraak gedaan in de zaken tegen drie verdachten in het Nijntje-onderzoek, een 25-jarige en een 38-jarige man, beide uit Arnhem, en een 27-jarige man uit ’s-Gravenpolder.

Verdachten hebben zich naar het oordeel van de rechtbank in de periode van 2012 tot 2014 schuldig gemaakt aan grootschalige productie van, handel in en in- en uitvoer van verdovende middelen. Samen vormden zij een criminele organisatie, waarin ieder een eigen rol vervulde. De straffen variëren van 5 tot 7 jaar gevangenisstraf.

Honderdduizenden pillen

In de woning van één van de verdachten is –midden in een woonwijk- een drugslaboratorium aangetroffen waar synthetische drugs (2cb, MDMA en amfetamine) werden geproduceerd. In de woning en achter een café van een andere verdachte werden ook harddrugs gefabriceerd en werd hennep gekweekt. Ook op een andere locatie werd door de organisatie synthetische drugs gemaakt. Van de 2cb en de MDMA werden met behulp van een tabletteermachine honderdduizenden pillen gemaakt, in verschillende kleuren en voorzien van verschillende opdrukken. De verdovende middelen werden verkocht aan afnemers in binnen- en buitenland. Ook werd door de organisatie cocaïne van Zuid-Amerika naar Nederland gebracht. Om die cocaïne te kunnen bekostigen, werden in Brazilië LSD-zegels verkocht en van de opbrengst werd vervolgens cocaïne gekocht. De organisatie maakte gebruik van versleutelde communicatie en codetaal, in de hoop uit beeld van de politie te blijven.

Openheid van zaken

De 25-jarige verdachte uit Arnhem was degene die wist hoe de drugs gemaakt moesten worden. Zijn rol bestond voornamelijk uit het produceren van de drugs. Daarnaast hield ook hij zich bezig met de verkoop van de drugs en de invoer van en handel in cocaïne. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank in het voordeel van deze verdachte rekening gehouden met het feit dat hij openheid van zaken heeft gegeven. Zijn verklaring heeft in positieve zin bijgedragen aan het politieonderzoek. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat hij niet eerder is veroordeeld. Met de officier van justitie – die een gevangenisstraf van 6 jaar had geëist - is de rechtbank van oordeel dat slechts een gevangenisstraf van lange duur recht doet aan de ernst van de feiten. Maar de rechtbank laat de hiervoor genoemde omstandigheden zwaarder wegen dan de officier van justitie en komt daarom tot de oplegging van een gevangenisstraf van 5 jaar in plaats van de geëiste 6 jaar.

Leidende rol

Uit het dossier leidt de rechtbank af dat de 38-jarige verdachte uit Arnhem – anders dan hij de rechtbank heeft willen doen geloven - een grote en leidende rol had binnen de criminele organisatie. Nadat het drugslaboratorium in de woning van één van zijn medeverdachten was opgerold, schroomde verdachte niet om de handel en uitvoer in drugs, waaronder de uitvoer van 20 kg amfetamine-  voort te zetten. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank in het voordeel van deze verdachte rekening gehouden met het feit dat hij niet eerder veroordeeld is voor het plegen van soortgelijke feiten.

Gelet op de ernst van de feiten, de leidende rol van deze verdachte, zijn geraffineerde werkwijze en het feit dat hij zijn praktijken heeft voortgezet na aanhouding van één van zijn medeverdachten in januari 2014, is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van 7 jaar - zoals geëist is door de officier van justitie - passend en geboden is.

Spin in het web

Uit het dossier leidt de rechtbank verder af dat de 27-jarige verdachte uit ’s-Gravenpolder degene was die de deelnemers aan de organisatie met elkaar en met derden in contact bracht. In Brazilië hield hij zich bezig met de verkoop van de LSD en met de aankoop en invoer van de cocaïne. Daarnaast hielp hij bij de productie van de harddrugs en leverde hij amfetamine, LSD, cocaïne en hasj aan afnemer(s) in het buitenland. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank in het voordeel van verdachte rekening gehouden met het feit dat hij niet eerder is veroordeeld.

Met de officier van justitie – die een gevangenisstraf van 6 jaar had geëist - is de rechtbank van oordeel dat slechts een gevangenisstraf van lange duur recht doet aan de ernst van de feiten. Omdat de rechtbank bij het merendeel van de tenlastegelegde feiten een kortere pleegperiode bewezen vindt dan de officier van justitie, komt zij tot de oplegging van een gevangenisstraf van 5 jaar.

Eerdere uitspraak

De rechtbank heeft in hetzelfde onderzoek al eerder uitspraak gedaan in de zaak tegen een 40-jarige verdachte uit Zwaag. Deze 40-jarige verdachte maakte geen onderdeel uit van de criminele organisatie van de andere verdachten. De rechtbank heeft in deze zaak bewezen geacht dat de verdachte over een periode van twee jaar gehandeld heeft in xtc, 2c-b, speed en GHB, waarvan anderhalf jaar intensief. Daarnaast had verdachte, ten behoeve van die handel, een grote hoeveelheid drugs voorhanden.

Gelet op de ernst van de feiten en de omstandigheid dat verdachte openheid van zaken heeft gegeven en niet eerder veroordeeld is voor het plegen van soortgelijke feiten heeft de rechtbank hem een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaren waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren, opgelegd. De officier van justitie had 40 maanden gevangenisstraf geëist.

De officier van justitie heeft in alle zaken aangekondigd dat nog een ontnemingszaak tegen de verdachten wordt aangebracht.

Uitspraken

Meest gelezen berichten