Gevangenisstraffen voor overval op vrachtwagen in Beneden-Leeuwen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor overval op vrachtwagen in Beneden-Leeuwen
Arnhem, 07 november 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde een 28-jarige man, een 23-jarige man en een 30-jarige man uit Rotterdam voor een overval op een vrachtwagen en de (verlengde) invoer van 131 kilo cocaïne. De 2 jongste mannen kregen gevangenisstraffen van 5,5 jaar opgelegd en de oudste man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. 2 andere mannen werden vrijgesproken omdat hun betrokkenheid bij de overval niet kon worden bewezen.

Illustratieve afbeelding

De overval vond plaats op klaarlichte dag op de openbare weg in Beneden-Leeuwen. De vrachtwagenchauffeur vervoerde op 27 september 2016 nietsvermoedend cocaïne in een container toen hij plots door auto’s klem werd gereden en tot stoppen werd gedwongen. De container is vervolgens opengebroken met een betonijzerschaar en uit de container zijn een aantal sporttassen weggenomen. Toen de vrachtwagenchauffeur één van de sporttassen probeerde terug te pakken, is er gedreigd dat hij zou worden doodgeschoten. In de sporttassen bleek 131 kilo cocaïne te zitten.

Goudstaven

Eén van de mannen verklaarde dat hij dacht dat er goudstaven in de sporttassen zaten. De rechtbank vond deze verklaring niet aannemelijk.

Strafbepaling

Door de officier van justitie was voor alle mannen een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. De rechtbank was het met de officier van justitie eens dat voor afdoening van deze zaken geen andere straf in aanmerking kwam dan een vrijheidsbenemende straf van lange duur, maar vond gevangenisstraffen van 5,5 jaar en 5 jaar passend en geboden. De twee jongste mannen, die een hogere straf kregen, waren in het verleden eerder veroordeeld voor (gewelddadige) vermogensdelicten.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen aan de vrachtwagenchauffeur een schadevergoeding van ruim 1.200 euro betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten