Gevangenisstraffen voor plofkraken van geldautomaten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor plofkraken van geldautomaten
Arnhem , 14 september 2015

Een 23-jarige man uit Almere en een 25-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 32 maanden en 30 maanden voor 1 voltooide en 1 mislukte plofkraak op geldautomaten. Een 29-jarige man uit Den Haag is alleen veroordeeld voor de mislukte plofkraak en kreeg daarvoor een gevangenisstraf van 14 maanden.

Mislukte plofkraak

De mannen gingen in de nacht, met bivakmutsen op en handschoenen aan naar een geldautomaat in Nijkerk op 6 maart 2015. Met een auto ramden ze een balk tegen de deur van de ruimte van de geldautomaat om deze te forceren en daarnaast probeerden ze de kluis van de geldautomaat met gas/zuurstofflessen op te blazen. Ondanks de ontploffing ging de kluisdeur niet open, waarop de mannen op de vlucht sloegen. Tijdens de vlucht is de vluchtauto van de weg geraakt en over de kop gevlogen, waarna twee van hen konden worden aangehouden. De derde is later opgespoord. De schade aan het geldautomaat bedroeg volgens de bank meer dan 20.000 euro.

Daarnaast zijn de 23-jarige man en de 25-jarige man veroordeeld voor een plofkraak in Middelburg op 19 december 2014, waarbij ook een geldautomaat met gas tot ontploffing werd gebracht. Daar lukte de plofkraak wel en werd er een bedrag van ruim 80.000 euro buitgemaakt.

De 25-jarige man is ook veroordeeld voor opzetheling. De auto (een Audi s4) waarin hij reed, was van diefstal afkomstig en dat wist de man.
 

Professionele werkwijze

Het handelen van de mannen komt op de rechtbank over als zeer professioneel. Ze wisten kennelijk welke materialen ze nodig hadden voor het plegen van een plofkraak. Ook hadden ze een plan, gingen ze op verkenning voorafgaand aan de plofkraken en gebruikten ze een snelle auto om weg te komen.
De brutale wijze waarop met grof geweld een geldautomaat werd gekraakt en werd leeg geroofd en werd geprobeerd om een tweede te kraken veroorzaakt sterke gevoelens van onmacht en onveiligheid in de maatschappij en vooral bij de omwonenden die daarvan getuige zijn geweest. De veroorzaakte schade en het geroofde geldbedrag zijn erg groot.

Lagere straffen

Omdat de rechtbank vindt het niet bewezen dat er bij de plofkraken gevaar voor personen of - in Nijkerk - voor andere panden te duchten is geweest komt de rechtbank tot lagere straffen dan de straffen van respectievelijk 42, 42 en 16 maanden die door de officier van justitie waren geëist.
 

Uitspraken

Meest gelezen berichten