Gevangenisstraffen voor seksuele uitbuiting minderjarig meisje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor seksuele uitbuiting minderjarig meisje
Arnhem, 19 december 2017

De rechtbank deed vandaag uitspraak in een strafzaak tegen vijf verdachten: twee 22-jarige mannen uit Arnhem, een 30-jarige vrouw uit Arnhem, een 23-jarige man uit Nijmegen en een 24-jarige man uit Arnhem. Het ging in alle zaken om seksuele uitbuiting van een 17-jarige meisje en daarnaast ook een aantal andere feiten. Eén van de 22-jarige mannen is van de mensenhandel vrijgesproken. De opgelegde straffen variëren van een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden tot een gevangenisstraf van 30 maanden.

Mensenhandel

Het 17-jarige meisje was 2 keer het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Eén van de 22-jarige mannen – die op dat moment in een Justitiële Jeugdinrichting verbleef – vroeg het slachtoffer geld voor hen samen te verdienen. Deze man zorgde ervoor dat het slachtoffer naar de 30-jarige vrouw is gegaan. Deze vrouw zorgde er vervolgens voor dat het slachtoffer voor een periode van 7 weken in de prostitutie werkte. De vrouw heeft daarvoor onder andere foto’s van het minderjarige meisje gemaakt en deze geplaatst in seksadvertenties. Het geld dat het meisje verdiende moest zij aan de man en vrouw afstaan. De 22-jarige man heeft het slachtoffer daarnaast opgedragen om aan webcamseks te doen. Het geld dat zij daarmee verdiende moest ze aan hem afstaan. De rechtbank vindt niet bewezen dat de andere 22-jarige man bij de seksuele uitbuiting betrokken was.

Na deze periode is het meisje weggelopen van huis en heeft zij de 23-jarige man uit Nijmegen om hulp gevraagd. Deze man heeft haar meegenomen naar de woning van de 24-jarige man uit Arnhem. De mannen droegen haar vervolgens op om weer in de prostitutie te werken. De mannen brachten haar naar de afspraken – ook als zij dit niet wilde – en inden vervolgens het door haar verdiende geld. Het meisje werd gedurende een week mishandeld, mocht de woning niet uit en kreeg nauwelijks eten. Toen de mannen erachter kwamen dat het meisje werd gezocht door haar ouders, hebben ze geprobeerd haar onherkenbaar te maken en haar te verhandelen. De politie heeft het slachtoffer net op tijd gevonden en dit zo weten te voorkomen.

Straffen

De rechtbank veroordeelde de 22-jarige man - van de eerste periode - voor mensenhandel tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De 30-jarige vrouw – die zich al eerder schuldig maakte aan soortgelijke feiten –  is veroordeeld voor mensenhandel en het maken en verspreiden van kinderporno. Zij kreeg een gevangenisstraf van 30 maanden. Deze straffen zijn lager dan geëist door de officier van justitie. De rechtbank houdt namelijk, zonder daarmee op enige wijze iets af te willen doen aan de ernst van deze zaak, rekening met opgelegde straffen in vergelijkbare zaken en het tijdsverloop.

De andere 22-jarige man is vrijgesproken van mensenhandel, maar is veroordeeld voor meerdere drugs gerelateerde feiten, het doen van valse aangifte en verboden wapenbezit. Hij kreeg een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk, opgelegd.

De rechtbank veroordeelde de 23-jarige man en de 24-jarige man van de tweede periode voor mensenhandel en het onttrekken aan het ouderlijk gezag van het meisje. De 23-jarige man kreeg een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De 24-jarige man kreeg een gevangenisstraf van 2 jaar waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De rechtbank legt ondanks dat het meisje een week bij de mannen verbleef, aan hen deze hoge straf op vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder het meisje verbleef en de wijze waarop zij het meisje behandelden.

Gebruikt om geld te verdienen

De rechtbank neemt het de verdachten kwalijk dat zij een zeer kwetsbaar, minderjarig meisje hebben gebruikt om geld voor hen te verdienen. Zij toonden geen enkel respect voor het meisje. Het meisje is 3 jaar na het misbruik nog steeds in therapie en het is de vraag hoe lang zij nog behandeling nodig heeft.

Schadevergoeding

De man en vrouw uit de eerste periode moeten aan het slachtoffer een schadevergoeding van ruim  15.000 euro betalen. De twee mannen uit de tweede periode moeten aan het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 5.000 euro betalen. Daarnaast moeten zij de moeder van het meisje een schadevergoeding van ruim 1.000 euro betalen. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten