Geweld op kermis in Doetinchem bestraft met jeugddetentie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geweld op kermis in Doetinchem bestraft met jeugddetentie
Zutphen, 05 april 2016

De rechtbank heeft een 20-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een jeugddetentie van 10 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor poging tot doodslag.

Stanleymes

De man, in gezelschap van een jongen en een meisje, kwam tijdens de kermis in het centrum van Doetinchem een groepje jongens tegen. Eén van deze jongens, het latere slachtoffer, maakte een opmerking in de richting van het meisje. De man werd daarop boos en ging naar het slachtoffer toe. Hij pakte een stanleymes uit zijn zak, schoof dat uit en heeft daarmee gezwaaid in de richting van het hoofd, buik en bovenlichaam van het slachtoffer. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op aan zijn hoofd, hals en onderarmen/handen.

Kans op overlijden

De rechtbank vindt dat de man bewust de kans heeft aanvaard dat het slachtoffer als gevolg van zijn handelen zou kunnen overlijden. De rechtbank heeft in dit verband overwogen dat algemeen bekend is dat een stanleymes vlijmscherp kan zijn en dat in de buik, in de halsstreek en in het hoofd vitale organen en (slag)aders zitten. Door met het stanleymes op korte afstand in de richting de buik, het hoofd en bovenlichaam van het slachtoffer te zwaaien, bestond de kans dat letsel zou ontstaan waardoor het slachtoffer had kunnen overlijden.

Jeugdstrafrecht

Hoewel de man meerderjarig was op het moment van het incident, heeft de rechtbank op advies van de jeugdreclassering het jeugdstrafrecht toegepast bij het opleggen van een straf.

De man moet daarnaast een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten