Groesbeekse Zevenheuvelenweg blijft afgesloten tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Groesbeekse Zevenheuvelenweg blijft afgesloten tijdens Nijmeegse Vierdaagse
Arnhem , 14 juli 2015

Het college van Gedeputeerde Staten heeft voldoende onderzoek verricht waarom de Zevenheuvelenweg in Groesbeek toch afgesloten moet worden en er een parkeerverbod moet gelden rondom de Vierdaagseweek in Nijmegen. Dat oordeelt de voorzieningenrechter.

Verkeersbesluit

Het college van Gedeputeerde Staten heeft een verkeersbesluit genomen waarbij voor de Zevenheuvelenweg in Groesbeek tijdens de Vierdaagse van Nijmegen gedurende de dagen voorafgaand aan de ‘dag van Groesbeek’ een parkeerverbod wordt ingesteld en de weg wordt afgesloten. Een parkeerverbod is nodig, omdat er tijdens de Vierdaagseweek in de bermen van de Zevenheuvelenweg campers worden geparkeerd. Dit kan voor een verkeersonveilige situatie zorgen op deze 80-km weg.

Inzet Boa’s

De Stichting Toerisme en Recreatie Groesbeek en de Groesbeekse ondernemersvereniging zijn bang voor een verminderde bereikbaarheid van de dorpskern bij afsluiting van de weg. Zij vinden de afsluiting van de weg niet nodig om het parkeerverbod te handhaven. Zij zien graag dat de gemeente Groesbeek Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) beschikbaar stelt om op de handhaving van het parkeerverbod toe te zien.

Het college van Gedeputeerde Zaken heeft zijn besluit onder meer genomen naar aanleiding van overleg met de politie Oost-Nederland. De politie heeft aangegeven dat het alleen plaatsen van borden met parkeerverboden massaal genegeerd zal worden. Het college van Gedeputeerde zaken heeft daaraan toegevoegd dat het toezicht door Boa’s niet veel verder zal gaan dan het uitschrijven van bekeuringen. In geval van nood zal er een beroep moeten worden gedaan op de politie, maar die heeft daar tijdens de Vierdaagse van Nijmegen niet de capaciteit voor. Ook is deze optie niet goed uit te voeren, omdat door het alleen geven van een bekeuring het betreffende voertuig niet zal verdwijnen. Het wegslepen van tientallen campers is juridisch en technisch problematisch.

Verkeersveiligheid boven belang ondernemers

De voorzieningenrechter vindt dat het college van Gedeputeerde Staten voldoende onderzoek heeft gedaan om de Zevenheuvelenweg wel open te houden zonder dat dit ten koste zou gaan van de verkeersveiligheid. De voorzieningenrechter sluit niet uit dat de verminderde bereikbaarheid van de dorpskern Groesbeek tot enig nadeel van de Groesbeekse ondernemersvereniging zal leiden, maar dat weegt niet op tegen het belang van de verkeersveiligheid. Naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter is het standpunt van het college van Gedeputeerde Staten dat de verkeersveiligheid - in dit geval het afsluiten van de Zevenheuvelenweg - niet onredelijk. Daarbij is mede rekening gehouden met het feit dat het college van Gedeputeerde Staten - onder meer ter zitting - voldoende heeft uitgelegd dat het alleen plaatsen van borden met parkeerverboden niet goed uit te voeren is.

Uitspraken

Meest gelezen berichten