Harderwijker veroordeeld voor brandstichting pand YMCA Hierden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Harderwijker veroordeeld voor brandstichting pand YMCA Hierden
Zutphen, 12 augustus 2016

De rechtbank veroordeelde een 27-jarige man uit Harderwijk voor opzettelijke brandstichting, waarbij gevaar voor goederen is ontstaan, en bedreiging met zware mishandeling. De man kreeg een plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor 1 jaar opgelegd

Grote financiële schade

De man heeft aan het begin van dit jaar met een brandende fakkel opzettelijk brand gesticht in een pand van de YMCA in een bosrijk gebied in Hierden, gemeente Harderwijk.  Het pand is volledig uitgebrand en verwoest. Men mag van geluk spreken dat de brand zich niet heeft verspreid naar de twee omringende panden en het omringende bos. De brand heeft grote financiële schade tot gevolg gehad. Ook zijn een aantal mensen - die in het bos aan het recreëren waren -  getuige geweest van de brand. 

Daarnaast heeft de man gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt bij twee mountainbikers, toen hij schreeuwend en zwaaiend met een brandende fakkel op hen af kwam lopen.

Ontoerekeningsvatbaar

Uit het rapport van gedragsdeskundigen is gebleken dat bij de man sprake is van forse psychische problematiek met als gevolg dat hij ontoerekeningsvatbaar is. De rechtbank heeft dit advies overgenomen en de man daarom niet strafbaar verklaard. Wel vindt de rechtbank het belangrijk dat er een maatregel wordt genomen. Gelet op de bij de man gevonden stoornis, het gevaar voor herhaling wanneer hij niet behandeld wordt, de ernst van de feiten en de positieve behandelperspectieven, vindt de rechtbank de plaatsing van de man in een psychiatrisch ziekenhuis voor maximaal 1 jaar passend. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten