ISD-maatregel voor veelpleger uit Lunteren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > ISD-maatregel voor veelpleger uit Lunteren
Arnhem, 02 augustus 2017

De rechtbank veroordeelde een 37-jarige man - die destijds woonachtig was in Lunteren - tot een ISD-maartregel voor de duur van 2 jaar. De man maakte zich schuldig aan meerdere winkeldiefstallen.

De man werd ervan verdacht dat hij tussen maart en april van dit jaar in 4 verschillende winkels spullen had gestolen. De rechtbank sprak hem van 1 van die feiten vrij vanwege het gebrek aan bewijs.

Veelpleger

De man is in de afgelopen 5 jaar voor meer dan 10 misdrijven veroordeeld, waarvan ten minste 1 keer in het laatste jaar. Hierdoor kan hij worden aangemerkt als een ‘zeer actieve veelpleger’ en kan hij - zo nodig - geplaatst worden in een instelling voor stelselmatige daders (ISD). De ISD-maatregel is in de eerste plaats in het leven geroepen om - ernstige - overlast door criminaliteit te controleren en terug te dringen. De maatregel is daarnaast ook bedoeld om gedragsverandering bij de dader te bereiken.

Rechtbank volgt eis

Het opleggen van een ISD maatregel is - in verhouding met de bewezen verklaarde feiten - een zwaar middel. Toch vindt de rechtbank het noodzakelijk de eis van de officier van justitie te volgen en dus de man deze maatregel op te leggen. Hij valt keer op keer in herhaling met het plegen van strafbare feiten. In de instelling kan hij de nodige behandeling krijgen voor de problematiek die hem tot zijn criminele gedrag brengt en zonder behandeling zal blijven brengen.

Vordering niet-ontvankelijk

Van de bestolen winkels had er 1 een schadevergoeding geëist. Maar nu niet bewezen is hoeveel en welke goederen de man bij die winkel had gestolen, verklaarde de rechtbank de benadeelde partij niet-ontvankelijk. Dat betekent dat de winkel geen schadevergoeding krijgt, maar nog wel een vordering bij de civiele rechter kan indienen

Uitspraken

Meest gelezen berichten