Jeugddetentie en werkstraffen voor overvallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jeugddetentie en werkstraffen voor overvallen
Zutphen, 13 oktober 2016

De rechtbank veroordeelde vandaag twee mannen van 19 en 20 jaar, een 15-jarige jongen en een 19-jarige vrouw die betrokken waren bij diverse overvallen. De straffen variëren van jeugddetentie voor 60 dagen en een werkstraf van 60 uur tot jeugddetentie voor 18 maanden.

Straffen

De 19-jarige man werd veroordeeld tot jeugddetentie voor 120 dagen, waarvan 65 voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het, met anderen, plegen van een overval op een cafetaria in Apeldoorn. Hoewel deze man niet 1 van de overvallers is geweest die het cafetaria is binnengegaan heeft hij wel een grote rol gehad in de voorbereiding van de overal. Ook heeft hij op wacht gestaan tijdens de overval en na afloop gedeeld in de buit. De officier van justitie had een jeugddetentie en werkstraf van dezelfde duur geëist.

De 20-jarige man kreeg de zwaarste straf en werd veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij heeft zich naast de overval op het cafetaria in Apeldoorn ook schuldig gemaakt aan een overval op een ander cafetaria en op een supermarkt. Hij heeft ook een woning overvallen en pinpassen van zijn ouders gestolen, waarmee door een medeverdachte geld is gepind. De man heeft weliswaar niet meegedaan aan de geweldshandelingen bij de overvallen, hij is in geen van de gevallen mee naar binnen gegaan, maar hij heeft wel een grote rol gehad bij –met name-  de totstandkoming van de overvallen. De officier van justitie had een jeugddetentie van 24 maanden geëist. De rechtbank heeft een iets lagere straf opgelegd gezien de jonge leeftijd van de man, de geconstateerde licht sociaal-emotionele achterstand en de houding van de man tijdens het strafproces. 

De 15-jarige jongen werd veroordeeld tot jeugddetentie voor 150 dagen, waarvan 70 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 75 uur. Hij pleegde naast de overval op het cafetaria in Apeldoorn ook een overval op een ander cafetaria en hij perste een leeftijdsgenoot af.  De jongen is bij de overvallen op de cafetaria’s met een bivakmuts op en gewapend naar binnen gegaan. De officier van justitie had dezelfde straf geëist. 

De 19-jarige vrouw is veroordeeld tot jeugddetentie voor 60 dagen, waarvan 26 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 60 uur. Zij is veroordeeld voor medeplichtigheid aan het plegen van de overval op het cafetaria in Apeldoorn omdat zij als chauffeur op trad. De officier van justitie had dezelfde straf geëist. 

Schadevergoedingen

Door verschillende slachtoffers van de overvallen is om een schadevergoeding verzocht. Deze zijn toegewezen en in enkele gevallen enigszins gematigd. het bedrag dat de 19-jarige vrouw moet betalen is minder dan de anderen gezien haar beperktere rol.

De volledige uitspraken worden binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten