Jeugddetentie man uit Hurwenen voor reeks straatroven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jeugddetentie man uit Hurwenen voor reeks straatroven
Arnhem, 24 januari 2017

De rechtbank veroordeelde een 18-jarige man uit Hurwenen tot 20 maanden jeugddetentie, waarvan 6 voorwaardelijk. Ook dient hij verplicht mee te werken aan behandeling en een begeleid wonen traject, dit alles onder toezicht van de jeugdreclassering.

Straatroven

De man heeft samen met medeverdachten in de periode van november 2015 tot en met februari 2016 via sociale media een viertal slachtoffers benaderd. Ze deden zich daarbij voor  als een jong (minderjarig) meisje. Over en weer zijn seksueel getinte berichten uitgewisseld en er zijn afspraken gemaakt om elkaar op de bewuste avonden te ontmoeten in een park in Zaltbommel. Aangekomen op de afgesproken plaats moesten de slachtoffers onder bedreiging van geweld hun kostbaarheden afstaan. Hierbij zijn onder meer telefoons, geld en pinpassen buit gemaakt. Ook is bij een aantal slachtoffers fors geweld toegepast. Er is geslagen (onder meer met een stok), geschopt, gedreigd met een vuurwapen en een mes en één van de slachtoffers is daadwerkelijk met een mes gestoken.

Poging tot woninginbraak

De man heeft samen met medeverdachten op 5 maart 2016 ook nog geprobeerd in te breken in een woning in Zaltbommel. Hierbij is schade ontstaan aan die woning. Uit de niet-afgesloten garage bij die woning hebben ze wel enig gereedschap meegenomen.

De straf

De officier van justitie eiste dezelfde straf als de rechtbank oplegde. De rechtbank heeft bij de bepaling van de hoogte van de straf zwaar laten wegen dat de verdachten bij de berovingen heel berekenend te werk zijn gegaan. Ze gingen ervan uit dat deze zorgvuldig uitgekozen doelgroep geen aangifte zou durven doen van wat hen was overkomen. Hierdoor dachten ze makkelijker weg te kunnen komen met de gepleegde feiten. De man die nu is veroordeeld heeft een fors aandeel gehad in de roofovervallen: hij heeft de slachtoffers met wapens bedreigd, hen (met een stok) geslagen en geschopt en één van de slachtoffers met een mes in zijn rug gestoken. Ook heeft hij de pintransactie verricht met de tijdens een van deze overvallen gestolen bankpas.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 3950 euro betalen aan de slachtoffers.

Uitspraken

Meest gelezen berichten