Jeugdgevangenis en behandeltraject voor 18-jarige

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jeugdgevangenis en behandeltraject voor 18-jarige
Arnhem, 29 januari 2015

De rechtbank heeft een 18 jarige man uit Maarsbergen veroordeeld voor diefstal met geweld en brandstichting. De man, die een blanco strafblad heeft, krijgt een jeugddetentie opgelegd van 370 dagen. Daarvan zijn 180 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Als bijzondere voorwaarde moet de man zich houden aan het zogenaamde ITB+ traject (zie verder in dit bericht).

Jeugdstrafrecht voor volwassene

De man wordt veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht, ondanks dat hij al meerderjarig was toen hij de diefstal pleegde. De reden daarvoor is onder andere dat hij een achterstand heeft in zijn ontwikkeling en beperkte leervermogens heeft. Daarom lijkt behandeling door de volwassenreclassering te hoog gegrepen, omdat dan meer van hem gevraagd zal worden dan hij aan kan.

Zeer ernstig

De diefstal en brandstichting hebben plaatsgehad op 14 en 15 juli 2014 in Wageningen en Rheden. De man heeft in Wageningen een man van 78 jaar met de vuist een aantal malen in het gezicht geslagen en aan zijn been diens auto uitgetrokken. Daarna is de man er met de auto vandoor gegaan. Later die nacht heeft hij de auto in de brand gestoken op een vluchtstrook van de A348 richting Doesburg. Met name het brute geweld tegen een kwetsbare man op leeftijd wordt door de rechtbank als zeer ernstig bestempeld.

Behandeling per direct

Het ITB+ (Intensieve Traject Begeleiding) traject is een sterk gestructureerd en een gedwongen traject van zes maanden. Het gedrag van de man kan in die tijd gestuurd, begeleid en gecontroleerd kan worden. Hij moet een behandeling volgen voor zijn antisociale trekken en ook voor zijn verslaving aan cannabis. Daarnaast moet hij een dagbesteding volgen. De man krijgt een enkelband in de eerste maanden van het traject en zal ook begeleid moeten gaan wonen. Wanneer hij zich niet houdt aan al deze voorwaarden, dan stopt het traject en volgt jeugddetentie.
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Daarnaast heeft rechtbank bepaald dat de straf dadelijk uitvoerbaar is. Dat betekent dat wanneer de man in hoger beroep gaat, hij toch alvast moet beginnen met het ITB+ traject.

Uitspraken

Meest gelezen berichten