Laden...

Kasteel Staverden mag aan Het Geldersch Landschap worden verkocht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Kasteel Staverden mag aan Het Geldersch Landschap worden verkocht
Zutphen, 08 juli 2016

De voorzieningenrechter heeft de Rabobank toestemming verleend om kasteel Staverden voor 1.300.000 euro te verkopen aan Het Geldersch Landschap. Openbare verkoop van het kasteel kan daarom achterwege blijven.

De eigenaar van het kasteel kan de hypotheeklasten niet meer opbrengen. Hij is failliet verklaard. Hypotheekhouder Rabobank wil daarom het kasteel te gelde maken. Dit gebeurt normaal gesproken op een executieveiling. Maar verkoop kan ook ondershands plaatsvinden. Daarvoor is wel toestemming van de rechter nodig. Deze moet nagaan of verkoop in het openbaar meer zal opleveren. De bedoeling is dat een zo hoog mogelijke opbrengst wordt verkregen. Dat is in het belang van zowel de schuldenaren als de schuldeisers.

Eigenaar en 2e hypotheekhouder maken bezwaar

De curator van de eigenaar en een schuldeiser vonden dat de rechter geen toestemming moest verlenen. Zij vermoedden een onderonsje tussen de eigenaar, Het Geldersch Landschap en de Rabobank. Het Geldersch Landschap zou het kasteel voor een te lage prijs kunnen kopen. En de exploitant van de brasserie in de Oranjerie bij het kasteel, tevens echtgenote van de eigenaar, zou haar onderneming kunnen blijven drijven. Waarom de Rabobank genoegen zou nemen met een te lage koopprijs werd echter niet duidelijk. Bovendien is de taak van de rechter in deze procedure beperkt. Zij hoeft slechts te beoordelen of een veiling tot een hogere opbrengst zal leiden. In dat geval kan de rechter alsnog openbare verkoop laten plaatsvinden. Dat het kasteel bij openbare verkoop meer dan 1.300.000 euro zou opbrengen vond de rechter echter niet aannemelijk. Zij baseerde dit mede op een recent taxatierapport.

Uitspraken