Gevangenisstraffen voor o.a. vermogensdelicten en deelname aan een criminele organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor o.a. vermogensdelicten en deelname aan een criminele organisatie
Arnhem, 09 maart 2015

De rechtbank Gelderland heeft vandaag vijf personen uit Nijmegen veroordeeld die samen een criminele organisatie vormden die als doel had het plegen van inbraken, gewoonteheling en witwassen.

Inbraken, gewoonteheling en witwassen

Twee mannen van (inmiddels) 19 en 22 jaar pleegden inbraken. Zij verkochten de computers, laptops, tablets, mobiele telefoons en camera’s die werden buitgemaakt door aan een (nu) 43-jarige vrouw en 67-jarige man. Deze man en vrouw verkochten de spullen vervolgens via Marktplaats. De 44-jarige vader van de jongste inbreker liet toe dat de gestolen spullen in zijn huis werden bewaard totdat deze aan de opkopers werden overgedragen. Hij zorgde ook voor afspraken met en vervoer naar de opkopers van de gestolen spullen.
De 43-jarige vrouw en 67-jarige man hebben naast deze strafbare feiten nog jarenlang bijstandsfraude gepleegd door niet op te geven dat ze een gezamenlijke huishouding voerden en naast hun uitkering inkomsten hadden uit andere bronnen. De man heeft daarnaast niet opgegeven dat hij inkomsten had uit de onderverhuur van een (met overheidsgeld gesubsidieerde) huurwoning.

Uitspraak 19-jarige en 22-jarige man

De rechtbank heeft de 19-jarige man met toepassing van het jeugdstrafrecht veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De 22-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Deze straffen zijn lager dan de eis van de officier van justitie. In het eerste geval, omdat de rechtbank het jeugdstrafrecht heeft toegepast en in het tweede geval omdat de rechtbank heeft gelet op straffen die in soortgelijke zaken, gepleegd door jongvolwassenen, worden opgelegd.

Uitspraken 44-jarige man, vrouw en 67-jarige man

De rechtbank heeft de 44-jarige man, de vrouw en de 67-jarige man tot gevangenisstraffen van 1, 3 respectievelijk 4 jaar veroordeeld. Deze laatste 3 straffen zijn onder meer hoger dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank heeft gelet op straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Daarnaast rekent de rechtbank het de 43-jarige man aan dat hij zijn (aandeel in de) delicten heeft gepleegd terwijl hij als vader en oom het plegen daarvan juist had behoren te beletten. Bij de vrouw en de 67-jarige man speelt mee dat zij zich langdurig en op zeer grote schaal aan heling en witwassen hebben schuldig gemaakt en dat zij daarnaast ook nog jarenlang willens en wetens een (te hoge) uitkering hebben opgestreken.

 

De uitspraken worden op 10-3 aan deze pagina toegevoegd.

Meest gelezen berichten