Man uit Braamt krijgt gevangenisstraf en tbs voor doodslag moeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Braamt krijgt gevangenisstraf en tbs voor doodslag moeder
Zutphen, 04 juli 2016

De rechtbank veroordeelde een 48-jarige man uit Braamt voor doodslag. Hij kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd en tbs met voorwaarden opgelegd.

Geen moord

De man beroofde op 17 juni 2015 zijn moeder van het leven. Hij greep haar bij de keel en kneep deze dicht. Hij hield de keel dicht en drukte vervolgens een kussen op het gezicht, totdat zij door verstikking om het leven was gekomen.

De rechtbank volgt het standpunt van het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat dat er geen sprake zou zijn van voorbedachte rade. De man is daarom vrijgesproken van moord. Volgens de rechtbank is doodslag wel bewezen. Uit de verklaring van de man bleek dat hij is doorgedraaid toen hij met het slachtoffer aan het bekvechten raakte over de aanschaf van een huis. Dit duidt op een directe gemoedsopwelling die – zo heeft de rechtbank van de man begrepen – voortkomt uit een langdurige problematische relatie tussen moeder en zoon. Uit het dossier blijkt overigens niet van een concreet plan van de man om zijn moeder van het leven te beroven.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit onderzoek blijkt dat bij de man sprake is van een stoornis in het autistische spectrum en – meer specifiek – het syndroom van Asperger. Hierdoor is hij niet goed in staat om aansluiting te vinden bij zijn omgeving Ook heeft hij last van spanningen en onzekerheden, waardoor hij niet of nauwelijks functioneert. Hiermee rekening houdend adviseren de psycholoog en psychiater om de man als sterk verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechtbank neemt deze conclusie over.

Straf conform eis

De straf is gelijk aan de eis van het OM. Volgens de rechtbank past in strafrechtelijke zin alleen een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hoewel de man op dit moment het meest gebaat is bij een snel begin van zijn behandeling, vraagt de ernst van het feit om meer vergelding dan een gevangenisstraf met een duur gelijk aan het voorarrest. Na de gevangenisstraf zal hij zich moeten melden bij de reclassering en zich laten opnemen bij een instelling om de opgelegde tbs met voorwaarden uit te voeren.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten