Man uit Doetinchem veroordeeld voor steken mes in hals

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Doetinchem veroordeeld voor steken mes in hals
Zutphen, 21 maart 2016

Een 33-jarige man uit Doetinchem is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en een werkstraf van 240 uur voor poging tot doodslag.

Versperren deur

De man heeft op 26 juli 2015 een vriend van hem met een mes in de hals gestoken. De aanleiding was dat het slachtoffer de deur versperde voor de man uit Doetinchem. Volgens de Doetinchemmer is het niet zijn bedoeling was geweest zijn vriend om het leven te brengen. De rechtbank is van mening dat het slachtoffer door het handelen van de man wel had kunnen overlijden. De hals - waaronder de slagaders - is een kwetsbaar gebied van het menselijk lichaam. Als een halsslagader door een mes wordt geraakt, kan een hevige bloeding ontstaan die een directe doodsoorzaak kan zijn. De wond die in de hals van het slachtoffer is ontstaan, zat vlak naast een grote oppervlakkige ader. De ader is dus net niet geraakt. De rechtbank vindt daarom dat er een aanzienlijke kans bestond op de dood van het slachtoffer.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het ernst van het feit. Als de man iets met het mes zou zijn uitgeweken, had dit kunnen leiden tot de dood van het slachtoffer. Maar de rechtbank heeft ook rekening gehouden dat bij de man sprake was van een verminderde toerekeningsvatbaarheid tijdens het misdrijf.

Bijzondere voorwaarden

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf heeft de rechtbank als bijzondere voorwaarden een meldplicht bij de reclassering en een behandelverplichting gekoppeld. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.550 euro aan het slachtoffer betalen.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten