Man uit Gaanderen krijgt gevangenisstraf voor mensenhandel en poging verkrachting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Gaanderen krijgt gevangenisstraf voor mensenhandel en poging verkrachting
Arnhem, 08 maart 2016

De rechtbank heeft een 49-jarige man uit Gaanderen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar, voor mensenhandel en poging verkrachting.

Psychische schade

De man heeft een minderjarig meisje enkele maanden in de prostitutie laten werken en heeft een ander meisje geprobeerd te verkrachten. De rechtbank vindt dit zeer ernstige feiten. De man heeft geen enkel respect getoond voor de meisjes en heeft alleen gehandeld uit eigen winstbejag en lustenbevrediging. De man heeft geen ontzag getoond voor het zelfbeschikkingsrecht van de meisjes en heeft daarbij hun lichamelijke en psychische integriteit ernstig geschaad. Uit de verklaringen, die op de zitting door de meisjes zijn voorgelezen, blijkt dat zij hier nog elke dag de psychische gevolgen van ondervinden.

Behandeling

De psycholoog die de man heeft onderzocht heeft geadviseerd om de man als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. Er is bij de man sprake van psychische stoornissen die van invloed zijn geweest op het plegen van de feiten. Ook is de man zwakbegaafd bevonden. De psycholoog denkt dat de kans op herhaling groot is. Om de kans op herhaling kleiner te maken heeft de rechtbank bepaald dat de man als onderdeel van de voorwaardelijke straf voor zijn persoonlijkheidsproblematiek behandeld moet worden bij een forensische polikliniek.

Straf

De man werd ook verdacht van het onder dwang en/of dreiging in de prostitutie laten werken van een aantal meerderjarige meisjes en vrouwen. Maar de rechtbank heeft de man van deze feiten vrijgesproken, omdat de rechtbank deze niet bewezen vind.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van 7 jaar geëist, maar omdat sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid en de rechtbank de man heeft vrijgesproken van een groot deel van de feiten heeft de rechtbank een aanzienlijk lagere staf opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten