Man uit Rheden ontslagen van rechtsvervolging voor poging brandstichting met molotovcocktail

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Rheden ontslagen van rechtsvervolging voor poging brandstichting met molotovcocktail
Arnhem, 14 november 2017

De rechtbank ontsloeg een 30-jarige man uit Rheden - die zich schuldig maakte aan vernielingen, een poging brandstichting met een molotovcocktail en brandstichting - van alle rechtsvervolging. Volgens de rechtbank was de man ontoerekeningsvatbaar tijdens het plegen van de bewezen feiten.

De man pleegde de feiten op 1 februari 2016 in Arnhem. Hij vernielde die dag een aantal autoruiten en een autospiegel. Daarnaast gooide de man een ruit van een woning in. Ook maakte hij zich schuldig aan brandstichting en een poging daartoe met een molotovcocktail.

Ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank heeft de man ontoerekeningsvatbaar verklaard voor de bewezen delicten. Volgens de advocaat staat deze ontoerekeningsvatbaarheid van de man in de weg aan het bewijzen van opzet. De rechtbank verwerpt dit verweer.

Geen verdere maatregelen

De rechtbank volgt de adviezen van de psychiater en psycholoog en legt de man geen verdere maatregelen op. Zijn behandeling kan worden voorgezet in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De rechtbank vindt dat voldoende veiligheid bieden. 

Schadevergoeding

De Rhedenaar moet wel schadevergoedingen van in totaal bijna 4 duizend euro aan de benadeelden betalen, ondanks dat hij strafrechtelijk gezien niet voor zijn daden aansprakelijk is. Dit komt omdat de civiele aansprakelijkheid voor ruimere interpretatie vatbaar is dan de strafrechtelijke aansprakelijkheid. De rechtbank is niet overgegaan tot het opleggen van een schadevergoedingsmaatregel.

Uitspraken

Meest gelezen berichten