Man uit Rheden veroordeeld voor brandstichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Rheden veroordeeld voor brandstichting
Arnhem, 10 februari 2016

Een 60-jarige man uit Rheden is veroordeeld tot tbs met voorwaarden en een celstraf voor de duur van 312 met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. De man is schuldig bevonden aan brandstichting met levensgevaar.

Kelder

De man heeft in de nacht van 18 op 19 april 2015 in de inpandige kelderruimte van zijn woning brand gesticht. Dit deed hij door de inhoud van een fles lampolie in de kelder te sprenkelen en daarna vanaf boven aan de keldertrap een brandende doek de kelder in te gooien. Onder de keldertrap lagen kussens. Zijn toenmalige echtgenote bevond zich op dat moment in de slaapkamer. De slaapkamer bevindt zich op de benedenverdieping van de woning. De brand is ontstaan onder de keldertrap. De brand had zich eenvoudig kunnen door ontwikkelen als de kelderdeur niet dicht zou zijn geweest.

Opzet

Twee boeken van Strafvorderingen

De man bekent dat hij de brand heeft gesticht. Op basis van deze bekennende verklaring vindt de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat verdachte opzettelijk brand heeft gesticht. Naar het oordeel van de rechtbank had de brand een zodanige omvang dat - indien deze niet geblust zou zijn - deze levensgevaar voor zijn toenmalige echtgenote en de directe buurvrouw had kunnen opleveren.

Impact

Dat de schade beperkt is gebleven, is niet te danken aan het handelen van de man maar aan het adequaat ingrijpen van zijn toenmalige vrouw, buurtgenoten en de brandweer. Het handelen van verdachte heeft - zoals volgt uit de schriftelijke slachtofferverklaring - grote impact gehad op het leven van zijn ex-vrouw. De rechtbank rekent de man zijn handelen zwaar aan. De aard en de ernst van het feit rechtvaardigt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Herhalingsgevaar

Uit de rapportages volgt dat de man uit Rheden lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken en alcoholmisbruik. Deze stoornissen speelden ook tijdens het misdrijf. De psycholoog acht hem verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de rechtbank is er sprake van een groot herhalingsgevaar dat samenhangt met zijn problematiek. De rechtbank oordeelt dat het niet verantwoord is dat de man zonder dat dit gevaar in belangrijke mate is weggenomen terugkeert in de maatschappij.

De rechtbank legt daarom een tbs-maatregel met voorwaarden op te leggen met een klinische behandeling op een forensische psychiatrische afdeling als 1 van de voorwaarden. Tot slot moet de man een schadevergoeding aan de benadeelde partijen betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten