Man uit Tiel krijgt celstraf voor poging verkrachting en verboden wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Tiel krijgt celstraf voor poging verkrachting en verboden wapenbezit
Arnhem, 17 augustus 2016

De rechtbank veroordeelde een 33-jarige man uit Tiel voor een poging verkrachting en verboden wapenbezit. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10  voorwaardelijk opgelegd.

Sneller dan verdachte

Op 6 februari 2016 was de man - samen met een mededader - op zoek naar een willekeurige jongen om te verkrachten. Met de auto werd het minderjarige slachtoffer enige tijd gevolgd. Op een afgelegen plek werd hij opgewacht en aangevallen. Dat het bij een poging gebleven is, is enkel te danken aan het feit dat de jongen sneller kon rennen dan de man. In de auto lagen op dat moment een stiletto, een boksbeugel en een paar geprepareerde handschoenen, die de man later bij zijn aanhouding bij zich droeg.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank heeft bij de opgelegde rekening gehouden met de ernst van de feiten en de persoonlijke omstandigheden van de man. Volgens de rechtbank is de man, conform het advies van de psycholoog, enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Ook dat is meegewogen. In zijn nadeel is meegewogen dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven en de verantwoordelijkheid van zijn handelen niet op zich heeft genomen.

Lange proeftijd

De rechtbank ziet  – gelet op de aanwezige kans op herhaling recidive – aanleiding om aan de voorwaardelijke gevangenisstraf een proeftijd van 5 jaar te koppelen. De bijzondere voorwaarden, waaronder reclasseringstoezicht, een ambulante behandeling en een contactverbod met het slachtoffer, zijn direct uitvoerbaar.

Tot slot heeft de rechtbank de vordering van de slachtoffer tot het betalen van een schadevergoeding van 2.000 euro toegewezen.

Medeverdachte overleden

De andere bij dit feit betrokken medeverdachte is vóór de behandeling van de strafzaak overleden. In zijn zaak is om die reden het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten