Man uit Wijchen veroordeeld voor fataal verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Wijchen veroordeeld voor fataal verkeersongeval
Arnhem, 06 november 2015

Een 29-jarige man uit Wijchen is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uren waarvan 120 uren voorwaardelijk. Ook kreeg de man een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd voor de duur van 12 maanden. Hiervan is een deel voorwaardelijk in verband met het veroorzaken van een verkeersongeval. 

Fataal ongeval

De rechtbank verwijt de man dat hij op 4 september 2014 een file op de A326 te laat heeft opgemerkt en dat hij zonder zijn snelheid aan te passen is ingereden op deze file. Hij is achterop de auto van een 21-jarige vrouw gereden. Deze vrouw is als gevolg van het ongeluk om het leven gekomen. Dit verkeersgedrag is hem strafrechtelijk te verwijten.

Uitgaande van hoe de rechtbank in vergelijkbare situaties oordeelt, rechtvaardigt het verkeersgedrag van de man in beginsel de straf zoals die door de officier van justitie is gevorderd. Maar daar staat het volgende tegenover.
 
Straf heeft meerdere doelen. In het algemeen dient straf om maatschappelijke onrust te dempen; In de eerste plaats geldt straf als vergelding voor het strafbare handelen van een dader. Daarnaast dient straf om anderen ervan te weerhouden dergelijke strafbare feiten te begaan (dit is de zogenoemde generale preventie) en in de derde plaats dient straf om herhaling door de dader zelf in de toekomst te voorkomen (de speciale preventie). In dit geval vindt de rechtbank de aspecten van vergelding en speciale preventie minder van belang. 

Besef

De man zal verder moeten leven in het besef dat een jonge vrouw door zijn toedoen om het leven is gekomen. Ter terechtzitting heeft de man laten zien hoezeer ook hij lijdt onder de gevolgen van het ongeluk. Dat maakt dat de rechtbank ervan overtuigd is dat de man geleerd heeft van het ongeval, en dat hij in de toekomst zijn verkeersgedrag zal aanpassen. Bovendien is hij een first offender. Er lijkt dan ook sprake van een incident, in dit geval met tragische gevolgen.

​Vergeldingsaspect

Ook de nabestaanden van de vrouw - in het bijzonder haar ouders en broer en zus - hebben zich tijdens en na afloop van de terechtzitting, zoals de rechtbank dat heeft gezien, in woord en gebaar naar de man welhaast vergevingsgezind opgesteld. Zij hebben hem zelfs na diens laatste woord direct opgezocht. Deze bejegening maakt dat het aspect van vergelding in dit geval ook minder aan de orde is.

​Generale preventie


Gelet op het bovenstaande heeft de rechtbank de eis van de officier van justitie gevolgd, maar heeft zowel van de geëiste taakstraf als de ontzegging van de rijbevoegdheid de helft voorwaardelijk opgelegd. Met het onvoorwaardelijke deel wil de rechtbank dus vooral de noodzaak dat verkeersvoorschriften worden gehandhaafd, en daarmee het belang van de verkeersveiligheid, benadrukken. Het aspect van de generale preventie staat bij de strafoplegging voorop.

Uitspraken

Meest gelezen berichten