Man uit Zevenaar krijgt werkstraf voor fataal verkeersongeval in Lent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Zevenaar krijgt werkstraf voor fataal verkeersongeval in Lent
Arnhem, 22 januari 2016

Een 26-jarige man uit Zevenaar is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uren voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Lent, gemeente Nijmegen. Daarnaast is aan de man een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 360 dagen – waarvan 182 voorwaardelijk -  opgelegd.

Fataal ongeval

De man reed op 7 april 2015 tijdens de ochtendspits met zijn tractor met aanhangwagen door een rood verkeerlicht in Lent en kwam midden op de kruising in aanrijding met een motorrijder die groen licht had. Door de botsing kwam de motorrijder ten val en werd vervolgens overreden door de aanhangwagen van de tractor. De mottorijder overleed ter plaatse.

Inschattingsfout

De rechtbank vindt bewezen dat verdachte door rood licht is gereden. Uit onderzoek naar de verkeerlichten en uit diverse getuigenverklaringen is gebleken dat het verkeerslicht van verdachte al enige tijd op rood stond op het moment dat hij de kruising op reed en dat verdachte nog op tijd tot stilstand had kunnen komen als hij zou hebben geremd. De rechtbank vindt dat de man uit Zevenaar een ernstige inschattingsfout heeft gemaakt en grote risico’s heeft genomen nu hij met een zwaar en traag voertuig reed. Er is sprake van aanmerkelijke schuld in de zin van de Wegenverkeerswet.

Spijt

Mozaïek vloer Paleis van Justitie in Arnhem

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de man de dood van het slachtoffer niet expres heeft veroorzaakt. Hij heeft wel een grote inschattingsfout gemaakt en heeft de nabestaanden een groot verdriet en onherstelbaar leed toegebracht. Daarnaast heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat verdachte niet eerder in aanraking is gekomen met politie en justitie en dat hij oprecht spijt heeft betuigd richting de nabestaanden. Hiermee rekening houdend vindt de rechtbank een werkstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid dan ook passend en geboden. 

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten