Man veroordeeld voor verkrachting van zijn vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor verkrachting van zijn vrouw
Arnhem, 18 februari 2016

Een 38-jarige man uit Wageningen is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor verkrachting van zijn vrouw, bedreiging met de dood en mishandeling. Aan het slachtoffer moet de man 5.624 euro betalen.

Onder invloed

De man dwong zijn toenmalige echtgenote zo'n 2 jaar lang regelmatig tot het hebben van geslachtsgemeenschap. Hij ging voorbij aan het verbale en fysieke verzet van de vrouw. Ook uitte hij doodsbedreigingen tegen zijn ex-vrouw en hun 4 kinderen. De man verkeerde veelvuldig onder invloed van qat, een licht stimulerende drug, en/of alcohol tijdens het plegen van deze vergrijpen.

Minimum aan bewijs

Volgens de advocaat is er bij geen van de delicten voldaan aan het bewijsminimum. Het bewijsminimum is het wettelijk vereiste dat het bewijs niet slechts uit 1 bron mag komen. Volgens de advocaat was daarvan in dit geval sprake, omdat naar haar mening alleen de vrouw over de gebeurtenissen uit eerste hand heeft verklaard. De verklaringen van haar oudste kind en de buurvrouw komen uit de verklaringen van de vrouw, gaf de advocaat aan. De rechtbank is aan dit verweer voorbij gegaan, omdat de verklaringen van de buurvrouw en het oudste kind op essentiële onderdelen voortkomen uit hun eigen waarnemingen en de verklaringen van de vrouw op belangrijke punten ondersteunen.

Huiselijke sfeer

Bij de straftoemeting heeft de rechtbank rekening gehouden met de aard, de ernst en de duur van de gepleegde feiten. Daarnaast heeft de rekening er ook rekening mee gehouden dat de feiten binnen de huiselijke sfeer hebben plaatsgevonden.

De rechtbank vindt een lange onvoorwaardelijke straf passend omdat de man een onveilige thuissituatie voor de vrouw en hun kinderen heeft gemaakt. Daarnaast heeft de man keer op keer een vergaande inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de vrouw.

Straf

In afwijking van de eis van de officier van justitie – 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijke met als bijzondere voorwaarde een contactverbod tussen de man en de vrouw en haar kinderen gedurende de proeftijd – vindt de rechtbank het meer aangewezen dat over een contactverbod te zijner tijd, bij het formuleren van de voorwaarden voor voorwaardelijke invrijheidstelling, een beslissing kan worden genomen.

De rechtbank heeft de man verder veroordeeld tot betaling aan de vrouw van een bedrag van € 5.624,-- aan materiële en immateriële schadevergoeding.

De volledige uitspraak is via onderstaand ECLI-nummer te lezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten