Mannen veroordeeld voor ripdeal Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Mannen veroordeeld voor ripdeal Nijmegen
Arnhem, 30 maart 2016

De rechtbank heeft 2 mannen veroordeeld voor een ripdeal'  in Nijmegen. Een  22-jarige man uit Amsterdam - die veroordeeld is volgens het adolescentenstrafrecht – krijg 15 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk. Ook zijn straf diverse bijzondere voorwaarden verbonden. De andere verdachte is een 39-jarige man uit Almere. Hij krijgt een celstraf van 24 maanden.

Ripdeal

Volgens de rechtbank hebben de mannen zich schuldig gemaakt een zogeheten ripdeal. De mannen hadden een plan gemaakt om een hoeveelheid wiet van een andere man weg te nemen. Terwijl de ene dader bij de man in de auto zat, pakte de andere dader de doos wiet achter uit de auto. Vervolgens vluchtten ze samen weg. Toen de man achter hen aan kwam, schoot 1 van de daders in de richting van de man

Maatschappelijke onrust

Deze ripdeal heeft midden op de dag plaatsgevonden in een woonwijk in Nijmegen. Er waren diverse mensen op straat die ongewild getuige zijn geworden van de schietpartij. Zo'n incident zorgt voor veel maatschappelijke onrust en gevoelens van angst. Het is niet vast komen te staan dat de schutter met scherpe munitie heeft geschoten. Toch doet dit niet af aan het feit dat de omstanders het wapen voor een echt vuurwapen hebben kunnen aanzien.

Zwijgrecht

Van de 22-jarige man zijn rapporten opgemaakt. De rechtbank neemt de inhoud van de rapporten over en veroordeelt deze dader volgens het adolescentenstrafrecht. Daarbij is ook rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van deze man. De 39-jarige man heeft zich op zijn zwijgrecht beroepen. Aan hem is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten