Maximale werkstraf voor Doetinchemse schennispleger

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Maximale werkstraf voor Doetinchemse schennispleger
Arnhem, 29 juli 2016

De rechtbank veroordeelde 21-jarige man uit Doetinchem voor 10 aanrandingen en schennis van de eerbaarheid. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en de maximale werkstraf van 240 uur opgelegd.

Van juli tot en met november 2015 heeft de man meerdere vrouwen in borsten of billen geknepen als hij langs ze fietste. De meeste keren vond dit plaats in de avond of nacht. Ook heeft hij een keer in een park - rond middernacht - zichzelf bevredigd ten overstaan van een vrouw die hij steeds bleef aankijken. Zij was hier niet van gediend en de Doetinchemmer op de foto gezet. Vervolgens is ze naar de politie gegaan.

Volledige medewerking

De straf valt iets lager uit dan het Openbaar Ministerie voor ogen had. De officier van justitie had namelijk – naast de maximale werkstraf – een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden geëist. Aan de voorwaardelijke celstraf zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld, te weten een meldplicht en behandelverplichting.

Bij de strafmaat heeft de rechtbank laten meewegen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens van het plegen van de strafbare feiten. Ook is hij niet eerder voor dergelijke feiten met politie en justitie in aanraking gekomen. Daarnaast heeft hij volledig heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek. In het verlengde hiervan is het de rechtbank opgevallen dat de man spontaan heeft meegewerkt aan het verzoek van 1 van de slachtoffers ter zitting om - ten behoeve van haar verwerkingsproces - zich om te draaien naar het publiek om zijn gezicht te laten zien. De rechtbank houdt ook rekening met de omstandigheid dat niet alle handelingen van de Doetinchemmer dezelfde impact en gevolgen hebben gehad voor de slachtoffers.

Tot slot moet de man een bedrag van 500 euro betalen aan de slachtoffers die om een schadevergoeding hadden gevraagd

Uitspraken

Meest gelezen berichten