Maximumstraf voor het oplichten van bejaarde mensen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Maximumstraf voor het oplichten van bejaarde mensen
Zutphen, 03 november 2017

De rechtbank veroordeelde een 49-jarige man uit Arnhem voor het oplichten of proberen op te lichten van 27 oudere mensen. Hij kreeg de maximaal mogelijke gevangenisstraf van 5 jaar en 4 maanden opgelegd.

De man pleegde de misdrijven om zijn cocaïneverslaving te betalen. Hij koos steeds ouderen als slachtoffer uit. Dat deed hij bewust. Volgens de Arnhemmer waren deze slachtoffers gemakkelijker om te praten en zouden eerder in een ‘mooi verhaal’ trappen. De man deed zich voor als bankmedewerker en won met leugens het vertrouwen van zijn slachtoffers. Vervolgens ging hij er met hun bankpas en pincode vandoor. Die gebruikte de man om geld te pinnen of spullen te kopen, vaak voor duizenden euro’s per pas. De leeftijden van de slachtoffers varieerden van 78 tot zelfs 108 jaar.

De man werd in 2011 ook veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf voor een groot aantal vergelijkbare oplichtingen.

Hogere straf

De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie. Dit komt omdat de officier van justitie geen rekening heeft gehouden met de strafverhogende regeling rondom samenloop van meerdere misdrijven. De rechtbank ziet geen aanleiding voor het opleggen van een deels voorwaardelijke celstraf, waarbij een behandelverplichting wordt opgelegd. De reden hiervoor is dat de Arnhemmer niet (voldoende) heeft meegewerkt aan persoonlijkheidsonderzoeken. Bovendien stelt hij stelt zijn eigen voorwaarden aan een eventuele behandeling. Een passende behandeling - die kan helpen om herhaling te voorkomen - komt daarom niet van de grond. Daarom is de rechtbank van mening dat ‘kale’ afstraffing van de man een passende sanctie is. In de eindfase van zijn detentie kunnen de mogelijkheden van een behandeling opnieuw worden verkend.

Binnengehaald geld ontnomen

Zo goed als alle benadeelden hebben van hun banken de geleden schade vergoed gekregen, op 1 slachtoffer na. De rechtbank heeft bepaald dat de man aan dat slachtoffer de schade moet vergoeden. Het geld dat de man met de oplichtingen binnen haalde, ruim 43 duizend euro, wordt hem ontnomen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten