Militair veroordeeld voor niet naleven veiligheidsvoorschriften

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair veroordeeld voor niet naleven veiligheidsvoorschriften
Arnhem, 20 november 2017

De militaire kamer veroordeelde een 33-jarige militair uit Swifterbant voor het niet goed opvolgen van een dienstvoorschrift in 2014. De man kreeg een onvoorwaardelijke werkstraf van 38 uur opgelegd.

De militair heeft de veiligheidsvoorschriften niet goed nageleefd bij het ontladen en bij het onderhoud aan zijn wapen, terwijl hij kort daarvoor met scherpe munitie had geschoten op de schietbaan. Als gevolg van zijn nalatigheid is een kogelschot afgegaan, waardoor een andere militair is getroffen. Dit had blijvend letsel tot gevolg, maar de gevolgen voor het slachtoffer hadden fataal kunnen zijn. Ook andere collega’s zijn door de nalatigheid van de militair in gevaar gebracht.

Geldboete geëist

De officier van justitie eiste een geldboete van 500 euro. Dat de militair de veiligheidsvoorschriften niet goed heeft nageleefd,  juist nu het gebruik van wapens en (scherpe) munitie extra voorzichtigheid vereist, vindt de militaire kamer zeer verwijtbaar. Daarbij komt nog dat het slachtoffer ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen. Dit letsel moet voor het slachtoffer traumatisch zijn geweest en zal zijn leven voor een belangrijk deel blijven beïnvloeden. De militaire kamer is dan ook, anders dan de officier en de raadsman, van oordeel dat – gelet op de gevolgen voor zowel het slachtoffer als de verdachte – in beginsel een onvoorwaardelijke werkstraf van 60 uur op zijn plaats is.

Strafvermindering

Wel heeft de militaire kamer een strafvermindering toegepast omdat rekening is gehouden met de omstandigheid dat het feit meer dan 3 jaar geleden heeft plaatsgevonden en al die tijd niets in de zaak is gedaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten