Nieuw besluit over kinderpardon voor twee kinderen en hun moeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Nieuw besluit over kinderpardon voor twee kinderen en hun moeder
Arnhem, 01 juli 2014

De rechtbank Den Haag, nevenzittingsplaats Arnhem, heeft uitspraak gedaan in een kinderpardonzaak. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie had geweigerd om de twee kinderen en hun moeder een verblijfsvergunning te verlenen op basis van de regeling over het kinderpardon. Het beroep tegen die weigering is gegrond verklaard.

Dat betekent nog niet dat de twee kinderen en hun moeder in Nederland mogen blijven. De staatssecretaris moet daar opnieuw een besluit over nemen.

Onttrokken aan toezicht?

Het gezin is uitgeprocedeerd geraakt in hun asielprocedure. Daarom moest het gezin Nederland verlaten. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) heeft in januari 2010 een (laatste) vertrekgesprek gevoerd met de moeder. Daarna heeft de dienst het vertrekdossier gesloten.

De vraag is of het gezin zich langer dan 3 maanden aan het rijkstoezicht heeft onttrokken.

De staatssecretaris vindt van wel, omdat het gezin zich na het gesprek in januari 2010 niet meer actief bij DT&V heeft gemeld.

Actief uit beeld gebleven?

De rechtbank is van oordeel dat pas gesproken kan worden van onttrekken aan het toezicht als een vreemdeling actief heeft geprobeerd om bij de staatssecretaris en zijn diensten (IND, DT&V) uit beeld te blijven, om zo te voorkomen dat hij wordt uitgezet. Tot nu toe is niet gebleken dat het gezin dit heeft geprobeerd. Uit de opstelling van de moeder tijdens het vertrekgesprek in januari 2010 blijkt onvoldoende dat de moeder ervoor heeft gekozen om zich aan het toezicht van de rijksoverheid te onttrekken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten