Nijmegenaren veroordeeld voor openlijk geweld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Nijmegenaren veroordeeld voor openlijk geweld
Arnhem, 13 april 2016

De rechtbank veroordeelde 2 mannen - van respectievelijk 38 en 49 jaar - uit Nijmegen voor openlijk geweld. Zij kregen allebei een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 148 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. Daarbij hoeven de mannen niet terug naar de gevangenis.

Fors geweld

De mannen hebben op 1 november 2015 fors geweld gebruikt in een café in Nijmegen. Zo sloegen zij met een hockeystick 15 tot 20 keer op een man, staken met een mes en gooiden hete vloeistof in het gezicht van 1 van de slachtoffers. Daardoor is ook letsel ontstaan. Het beroep op zelfverdediging is door de rechtbank verworpen, omdat de mannen de grenzen van de noodzakelijke verdediging hebben overschreden.

Te ver gegaan

Bij de strafmaat woog de rechtbank in belangrijke mate mee dat de slachtoffers in de aanloop naar deze escalatie zelf een rol hebben gespeeld. Volgens de rechtbank was het begrijpelijk en gerechtvaardigd dat de mannen hebben ingegrepen, maar oordeelde dat zij daarbij veel te ver zijn gegaan.

Kijkend naar het eigen aandeel van de slachtoffers in het ontstaan van het conflict, vindt de rechtbank dat de behandeling van de schadevergoeding in een civiel proces thuis hoort.

Uitspraken

Meest gelezen berichten