Op de rol: 'Ik trek altijd mijn broek naar beneden'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Op de rol: 'Ik trek altijd mijn broek naar beneden'
Zutphen, 15 december 2015

Het komt regelmatig voor dat alleen de advocaat acte de presence geeft in de rechtszaal, of dat advocaat en verdachte beiden verstek laten gaan. Het komt zelden voor dat de verdachte er is zonder advocaat. Dat mag, hoewel ‘het verstandig is om wel een advocaat in te schakelen’, aldus Vadertje Staat op rijksoverheid.nl.

Frans

De 30-jarige Komlan* heeft wel vaker met dit bijltje gehakt, dus een advocaat zal hij niet uit onwetendheid thuis hebben gelaten. Wellicht kan het hem niets schelen. Die indruk maakt de inmiddels dakloze man uit Togo in ieder geval als hij nonchalant tussen twee agenten van de parketpolitie - hij zit namelijk vast - zittingszaal D van het gerechtsgebouw in Zutphen binnen slentert. De officiële taal in het West-Afrikaanse Togo is Frans en daarom is tolk Monique Lokkerbol opgeroepen om Komlans slissende woorden te vertalen, en de woorden van de politierechter en de officier van justitie op hem over te brengen. De tolk is geen Française die Nederlands spreekt, maar een Nederlandse die Frans spreekt. Dat komt de zitting ten goede.
Ingewikkeld is het niet wat Komlan volgens officier van justitie Hanneke Menke heeft misdaan: hij heeft in het voorjaar van 2013 2 keer ‘schennis gepleegd door zich met ontbloot onderlijf op de openbare weg te bevinden’ en hij heeft de bovenbuurman mishandeld. Dénudé.

Stemmen

‘Mijnheer, klopt dat?’, vraagt politierechter Suzanne Kropman op de man af. Onaangedaan bekent de verdachte de schennis van de eerbaarheid in Hattem en Zwolle onmiddellijk. En het was niet de eerste keer. ‘Ik trek altijd mijn broek naar beneden als ik het ergens niet mee eens ben of als niet naar mij wordt geluisterd’, vertaalt Lokkerbol Komlans exposé. De tolk is er niet zeker van of ze Komlan goed heeft begrepen. ‘Mag ik even om verduidelijking vragen?’ In rap Frans informeert ze bij Komlan. ‘Ja ik heb het goed begrepen’. Lokkerbol hervat de vertolking: ‘Ook in het politiebureau en in het ziekenhuis ontbloot ik mijn onderlijf. Ik vind het niet leuk, maar ik hoor stemmen. Ik kan het niet stoppen.’ De vraag rijst inmiddels:
blijft de pantalon vandaag aan?

Aanstoot

Komlan ontbloot zichzelf niet alleen op de openbare weg, maar ook in de tuin voor zijn woning. Op 6 mei 2013 neemt de bovenbuurman aanstoot aan dat blote gedoe en de herrie die Komlan produceert, en roept hem tot de orde. Zijn dochter en zoontje kijken toe. ‘Weet u dat nog?’, vraagt politierechter Kropman. ‘U zou uw bovenbuurman toen in zijn rug hebben geschopt.’ Nee, dat is niet waar, protesteert Komlan. ‘Hij begon mij te slaan met zijn vuist. Ik heb mijzelf verdedigd.’ Dat de bovenburen hem in de achtertuin in zijn volle glorie hebben gezien, klopt. ‘Ik doe het overal, ook in het centrum van de stad. Als de politie dan zegt dat ik mijn broek moet optrekken dan doe ik dat, en als ze weg zijn doe ik mijn broek weer uit’, vertaalt tolk Lokkerbol zonder blikken of blozen. Komlan zit nu 3 weken vast voor een overtreding. Hij is niet verslaafd aan drugs en alcohol. Echt niet? Nee, echt niet. ‘Staat u onder behandeling van een psycholoog of een psychiater?’, wil politierechter
Kropman weten. ‘Ik ben vier keer opgenomen geweest in een kliniek. Sinds ik in de gevangenis zit, slik ik medicijnen.’

Strafeis

‘Zo gedraag je je niet in deze samenleving’, vindt officier van justitie Menke, die alle feiten bewezen acht. ‘Mijnheer lijkt het heel normaal te vinden om zijn geslachtsdeel en billen te laten zien, maar dat is het níet. Het is niet goed dat een jongen van 9 daarmee wordt geconfronteerd. Als mensen je daar vervolgens op aanspreken, dan behoor je niet te schoppen.’ Maar welke straf past daarbij? Omdat Komlan in 2012 reeds is veroordeeld tot een werkstraf voor mishandeling, kan er nu geen nieuwe werkstraf volgen. De officier van justitie komt daarom uit op een eis van 4 weken gevangenisstraf, waarvan 2 weken voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Kliniek

Hoewel politierechter Suzanne Kropman óók alle feiten bewezen acht en óók vindt dat Komlan zich misdraagt door te pas en te onpas zijn broek te laten zakken, vindt zij de strafeis te gortig. ‘Als u zo doorgaat, zult u hier iedere keer moeten komen. Mensen willen uw penis en uw billen niet zien. Er moet iets gebeuren. U zit op dit moment vast. Ik begrijp dat u af en toe in een kliniek zit voor uw problemen. Ik hoop dat dat helpt, want ik ben ervan overtuigd dat de oplossing dáár ligt en niet in een gevangenisstraf.’
Politierechter Kropman legt Komlan een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken op, met een proeftijd van 3 jaar. ‘Dat dwingt u ook om naar een oplossing te zoeken, want anders zit u, als het weer fout gaat, ook hiervoor straks 4 weken vast.’
Komlan sloft, geëscorteerd door de parketpolitie, de rechtszaal uit. Hij heeft zijn broek aangehouden.
* De voornaam is om redenen van privacy gefingeerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten