Opnieuw taakstraffen voor Willem II-supporters voor belagen Vitesse-stewards

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Opnieuw taakstraffen voor Willem II-supporters voor belagen Vitesse-stewards
Arnhem, 18 december 2015

Een vijftal Willem II supporters zijn veroordeeld voor openlijk geweld voorafgaand aan een voetbalwedstrijd tussen Vitesse en Willem II. Zij kregen werkstraffen tussen 50 en 80 uur opgelegd.

Wildplassen

Op 28 januari 2013 tijdens de wedstrijd Vitesse-Willem II ging het mis. Een aantal supporters plasten tegen de stadionmuur en werden hierop aangesproken door Vitesse-stewards. Als reactie gebruikten de Willem II-supporters geweld tegen de Vitesse-stewards. Hierbij zijn de stewards geschopt, geslagen en geduwd. De 5 mannen die voor de rechter moesten verschijnen hebben deelgenomen aan dit geweld.

Variërende straffen

Rekening houdend met de ernst van de strafbare feiten aan de ene kant en het tijdsverloop in deze zaak aan de andere kant, veroordeelde de rechtbank de mannen tot werkstraffen tussen de 50 en 80 uur. Deze straffen zijn niet hetzelfde, omdat het aandeel in het geweld per persoon verschilt. Zo hebben een aantal supporters daadwerkelijk geschopt en geslagen. Zij hebben daarom een hogere werkstraf gekregen.  De betrokkenheid van de andere supporters bestaat bijvoorbeeld uit het duwen of het zich mengen in het tumult. De 5 mannen moeten samen een schadevergoeding betalen aan 1 van de stewards.

Vrijspraak

In de zaak van een 6e Willem II-supporter heeft de rechtbank direct op de zitting van 4 december 2015 uitspraak gedaan. Deze man werd vrijgesproken.

Eerdere veroordelingen

In deze kwestie zijn op 9 oktober 2015 al eerder 4 Willem II-supporters veroordeeld. De rechtbank verwijt de supporters dat zij een voorbeeldfunctie hebben. Het is kwalijk dat een kleine groep mensen het plezier van andere mensen – waaronder ouders met vaak jonge kinderen - verpest. Daarnaast krijgt zowel de voetbalsport als hun eigen voetbalclub te maken met negatieve publiciteit.

Uitspraken

Meest gelezen berichten