Oud-militair vrijgesproken van oplichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Oud-militair vrijgesproken van oplichting
Arnhem, 22 mei 2017

De militaire kamer heeft een 51-jarige oud militair uit Malden vrijgesproken van oplichting. De officier van justitie eiste een werkstraf van 60 uur.  

De man werd ervan verdacht dat hij een aantal personen die hij van de Marine kende had bewogen tot de afgifte van geldbedragen, door hen leugenachtige verhalen te vertellen. Hij heeft hen - in strijd met de waarheid - verteld dat hij een financieel probleem had dat te maken had met zijn uitzending naar het voormalig Joegoslavië. Ook zei hij dat hij werd afgeperst door personen uit voormalig Joegoslavië, wat te maken had met zijn diensttijd.

Niet als doel om wederrechtelijk te bevoordelen

De oud-militair heeft  nadrukkelijk misbruik gemaakt van de vertrouwensrelatie die hij had met zijn (oud) collega’s, vanwege hun gezamenlijke opleidingstijd tot marinier en/of gezamenlijk uitgevoerde missies en de daardoor ontstane innige kameraadschap. Maar de militaire kamer heeft niet de overtuiging dat de man deze leugens vertelde met de bedoeling zich wederrechtelijk te bevoordelen. Dat is voor bewezenverklaring van oplichting wel nodig. De betrokkenen hebben het geld aan de man gegeven in de vorm van een geldlening.  Het was de intentie van de man - tijdens het afsluiten van de leningen - om deze geldbedragen op termijn terug te betalen. Deze intentie kan de militaire kamer onder andere afleiden uit de verklaring van de man en het feit dat hij een aantal betrokkenen al (deels) had terugbetaald. Ook leek de intentie tot terugbetalen, gezien de financiële situatie van de man, niet onrealistisch. De man verwachtte binnen afzienbare tijd een bedrag uit de overwaarde van zijn woning te krijgen waarmee hij de geldleningen zou kunnen aflossen. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten