Oud-penningmeester oudervereniging basisschool hoeft boekhouding niet af te geven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Oud-penningmeester oudervereniging basisschool hoeft boekhouding niet af te geven
Arnhem, 24 januari 2017

De oud-penningmeester van de oudervereniging van een basisschool in Nijmegen hoeft de boeken en bescheiden van de vereniging niet af te geven. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald.

Bestuur niet bevoegd

Volgens de voorzieningenrechter is dat de handelswijze van de oud-penningmeester in bepaalde opzichten misschien opmerkelijk (geweest). Het is niet onbegrijpelijk dat het schoolbestuur de administratie van de oudervereniging wil (kunnen) controleren, maar het bestuur is hier – op basis van de statuten van de oudervereniging - niet toe bevoegd. In de eerste plaats heeft het schoolbestuur op basis van deze statuten alleen recht op inzage van de administratie en niet op afgifte daarvan. Daarnaast heeft het bestuur slechts een onderzoeksbevoegdheid als het gaat om de door het bestuur verstrekte bijdragen en/of subsidies. De vordering van het schoolbestuur tot afgifte van alle boeken en bescheiden - om zo de algemene financiële situatie van de oudervereniging te controleren - is dus in dit geval te vergaand.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten