Overvaller zorginstelling Apeldoorn krijgt gevangenisstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Overvaller zorginstelling Apeldoorn krijgt gevangenisstraf
Zutphen, 09 mei 2016

De rechtbank Gelderland heeft een 28-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Van de 18 maanden gevangenisstraf zijn er 6 voorwaardelijk opgelegd, met daarbij bijzondere voorwaarden. De man heeft samen met een ander een medewerkster van een zorginstelling afgeperst en een diefstal gepleegd waarbij geweld is gebruikt.

Twee mannen uit Apeldoorn van 21 en 23 jaar zijn wegens medeplichtigheid daaraan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met bijzondere voorwaarden.

Gebruik van geweld

De man uit Breda heeft, samen met een ander, op 17 juni 2013 een vrouw onder bedreiging en met geweld gedwongen om geldkistjes en geld af te geven. De mannen maakten gebruik van een mes en een tot priem geslepen schroevendraaier. Het doel van de overval was geld, maar toch zijn door de medeverdachte ook meerdere telefoons weggenomen.
Uit het vonnis: 'De rechtbank is van oordeel dat bij verdachte sprake was van voorwaardelijk opzet op het wegnemen van die telefoons. Op het moment dat verdachte samen met een ander overging tot het plegen van een dergelijke overval, aanvaardde hij bewust de aanmerkelijke kans  dat ook op geld waardeerbare goederen zouden worden weggenomen of dat zal worden geprobeerd om goederen weg te nemen, zoals telefoons.' Op deze manier kon het slachtoffer de politie niet inschakelen met de eigen telefoons.

Uitkijk

De mannen uit Apeldoorn stonden tijdens de overval buiten op de uitkijk. Zij moesten de plegers een seintje geven als er wat zou zijn. Zij wisten dat de overvallers wapens bij zich droegen. Daarbij was van tevoren afgesproken dat zij donkere kleren zouden dragen en dat zij zouden meedelen in de buit. De rechtbank heeft overwogen dat deze twee mannen voorwaardelijk opzet hadden op de medeplichtigheid aan het wegnemen van de telefoons op het moment dat zij zich leenden om medeplichtig te zijn aan een overval.

Persoonlijke omstandigheden

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van de feiten, ieders rol in het geheel en in het bijzonder de persoonlijke omstandigheden van de mannen. Met name die persoonlijke omstandigheden maken dat de rechtbank heeft gekozen voor een fors lagere straf dan gewoonlijk in dit soort zaken wordt opgelegd.

Medeplichtig

De officier van justitie was van mening dat sprake was ‘medeplegen’, wat betekent dat sprake zou zijn van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de mannen en de twee daders die de overval daadwerkelijk hebben uitgevoerd. De rechtbank is echter van oordeel dat het handelen van de twee mannen uit Apeldoorn ‘medeplichtigheid’ oplevert. Dat betekent dat de mannen behulpzaam zijn geweest bij de door de andere daders gepleegde overval, maar dat geen sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking.

Geen schadevergoeding

Een benadeelde partij heeft om schadevergoeding gevraagd. De rechtbank vindt de vordering onvoldoende onderbouwd. De rechter kan niet eenvoudig vaststellen wat het verband is tussen de bewezenverklaarde feiten en de gestelde schade. Wel kan de benadeelde partij de vordering indienen bij de civiele rechter om deze daar te laten beoordelen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten