Plaatsing psychiatrisch ziekenhuis voor poging zware mishandeling AZC

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Plaatsing psychiatrisch ziekenhuis voor poging zware mishandeling AZC
Zutphen, 05 juli 2016

De rechtbank heeft een 34-jarige man uit Velp veroordeeld tot plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van 1 jaar voor een poging tot zware mishandeling.

Zelfverdediging

De Velpenaar heeft met een mes in de richting van de hals van het slachtoffer gestoken en het slachtoffer daarbij verwond. De rechtbank is van mening dat dit geldt als een poging tot zware mishandeling.


Volgens de advocaat handelde de man uit zelfverdediging, omdat het slachtoffer niet uit zijn kamer in asielzoekerscentrum Velp wilde vertrekken. Volgens de rechtbank mocht hij zich wel verdedigen, maar zijn reactie was veel te heftig. Bovendien is er niets aangevoerd dat die heftige reactie rechtvaardigt. 

Ontoerekeningsvatbaar

Uit het rapport van de psychiater is gebleken dat bij de man sprake is van forse psychische problematiek met als gevolg dat hij ontoerekeningsvatbaar is. De rechtbank heeft dit advies overgenomen en de man daarom niet strafbaar verklaard. Gelet op de veiligheid van anderen is gekozen voor de maatregel tot plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis.

Uitspraken

Meest gelezen berichten