Proeftijd van vijf jaar na plegen ontuchtige handelingen met cliënt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Proeftijd van vijf jaar na plegen ontuchtige handelingen met cliënt
Arnhem, 08 oktober 2014

De rechtbank heeft vandaag een 52-jarige man uit Westervoort veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, een gevangenisstraf van 1 dag met aftrek van de ene dag die hij al heeft vastgezeten en tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 5 jaar. Aan de proeftijd zijn de bijzondere voorwaarden van een ambulante behandeling en een meldplicht verbonden. 

De rechtbank vindt bewezen dat de man in zijn hoedanigheid als hulpverlener, gedurende bijna vier jaar ontuchtige handelingen heeft gepleegd met een cliënt. Het slachtoffer was voor zijn lichamelijke verzorging volledig aangewezen op de man. 

Onvoorwaardelijke celstraf verplicht

Omdat het feit een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer tot gevolg heeft gehad, is de rechtbank verplicht om naast de werkstraf ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Naast de ernst van het feit heeft de rechtbank ook rekening gehouden met het feit dat de man nooit eerder met politie of justitie in aanraking is gekomen en dat het merendeel van de handelingen beperkt is gebleven tot het zoenen op de wang of mond. De straf is daarom lager dan geëist door de officier van justitie.

Lange proeftijd op zijn plaats

Vanwege het gebrek aan inzicht in zichzelf en in het ontoelaatbare van zijn handelen én omdat de man toch nog hulpverlenende taken uitoefent (vrijwilliger in de bejaardenzorg), vindt de rechtbank de voorwaardelijke gevangenisstraf en een proeftijd van 5 jaar op zijn plaats.

De rechtbank ziet geen aanleiding voor het opleggen van het door de officier van justitie voorgestelde straat-, en contactverbod.

Uitspraken

Meest gelezen berichten